PATRIMONI CIUTADÀ

Casa Puig Batlles

A la cantonada dels carrers del Sol i de la pujada del Castell destaca aquesta casa que es veu en forma de falca des de la carretera de Vic. És una de les cases característiques d’aquesta zona, on es construïren a cavall dels segles XIX i XX edificis industrials i habitatges burgesos.

Foto: Francesc Rubí.
per Lluís Virós, 16 d'agost de 2020 a les 11:31 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
És una obra de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa de 1899 en un estil entre neoclàssic i modernista. Es tracta d’un edifici d'habitatges entre mitgeres que resol una cantonada. Està format per un total de sis nivells: planta baixa, entresol, tres pisos i golfes i, al carrer del Sol continua amb un allargament de la planta baixa sobre el qual se situa una terrassa a l’alçada del primer pis. En les façanes hi ha elements decoratius eclèctics i el parament és d’arrebossat que imita materials nobles, de manera que donen a l'edifici un aire monumental. En les façanes hi ha elements remarcables com l’enfonsament de l'aresta de la cantonada des de la quarta planta cap avall, que permet fer més còmode el balcó corregut que hi ha a la cantonada de la planta principal. En els baixos hi ha dos nivells tot aprofitant la variació de cotes entre les dues façanes. Potser l’element més característic de la façana de la pujada del Castell és el gran finestral d’arc rebaixat i partit en cinc parts que hi ha als baixos, que determina l'eix principal de composició. Finalment, també cal destacar el fris amb esgrafiats que emfatitza el darrer nivell entre dues cornises ben precisades i la columna adossada de fust llis que sembla aguantar el balcó de la cantonada. El conjunt està acabat amb elements de qualitat com els tancaments de persiana de llibret i les baranes i reixes de ferro forjat.

El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial pels valors estructurals, compositius, estilístics i formals, i per l’encaix particular en el front d’edificis de la carretera de Vic i de la pujada del Castell. Tot i que es tracta d’un edifici ben mantingut i amb un comerç a la planta baixa ben adaptat a les característiques de la façana, és una llàstima que estigui clarament perjudicat per un conjunt de cables mal instal·lats, com passa amb moltes façanes de la ciutat.

 
PER SABER-NE MÉS:

- LACUESTA, Raquel, "Ignasi Oms i Ponsa, arquitecte: la consolidació del modernisme terra endins", Delegació del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya a Manresa i Angle Editorial, Manresa, 2009.



Participació