Actualitzat el 03/07/2020

Clínica de Sant Josep

PATRIMONI CIUTADÀ. En aquest temps de covid-19, comentem un edifici sanitari construït a conseqüència del daltabaix de la pandèmia del segle XX, la "grip espanyola" de 1918.
Foto: Francesc Rubí.

El modest centre assistencial, convent i col·legi asil que les monges josefines tenien al carrer dels Caputxins des de 1886, va patir tant que es van haver d’ampliar les instal·lacions per bastir un nou edifici per a clínica a càrrec de l’arquitecte Alexandre Soler i March, inaugurat el gener de 1929. Actualment, la clínica està composta per un conjunt d’edificis de diferents etapes, la part més antiga de 1928, en estil entre noucentista i "art déco", la gran ampliació d’estil racionalista de postguerra, inaugurada el 1959, a més de les successives actuacions dels anys setanta fins a l’actualitat.
 
D'entre els diferents edificis, destaquen el cos principal, de planta baixa i tres pisos, i les façanes exterior i interior. La façana del carrer dels Caputxins estava ordenada simètricament a partir d’un eix central i el ritme de les obertures és igual a la planta baixa i a la primera i varia a la segona i a la de sota de la coberta. Les de la planta baixa tenen emmarcaments i dovelles de pedra amb cadenes de carreus de superfície escalabornada, com els del sòcol. La resta d'obertures no tenen emmarcaments i són d’arc rebaixat. El mur és de maó i el parament és arrebossat i pintat. Entre la planta segona i la de sota coberta hi ha una línia d'imposta. La façana interior és d'estil racionalista i ha estat restaurada. Aquest edifici és de planta baixa i quatre pisos i té un vistós cos central de planta semicircular. El mur és arrebossat i les plantes estan separades per línies d'imposta. Els finestrals són grans i estan disposats en grups de tres finestres als laterals i d'una a la part central. A la segona i tercera plantes hi ha balcons i la planta sota coberta, reculada, aprofita l'espai alliberat com a terrassa. 
 
El catàleg de patrimoni de Manresa protegeix parcialment la clínica pel valor estètic de les dues façanes, l'original i la racionalista. Aquesta darrera és important perquè s'han perdut altres edificis significatius d'aquest estil, com l'hospital de Sant Joan de Déu, que era del primer Racionalisme.
 
PER SABER-NE MÉS:
- Cristina Cañada, "La clínica de sant Josep, dels seus inicis fins avui", a Dovella, Manresa, 1993.
- Lluís Guerrero, "La clínica de Sant Josep, un compromís amb Manresa (1929-2011)", PAHCS, Manresa, 2011.
- Raquel Lacuesta, "Alexandre Soler i March arquitecte", Demarcació de les comarques centrals del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Manresa, 2018.
 

Navega per les etiquetes

PATRIMONI CIUTADÀsalut

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.