Les propostes culturals de juny 2020

per El Pou, 9 de juny de 2020 a les 10:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de juny de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PROPOSTES. De mica en mica, la cultura es va desconfinant. Propostes d'art, cinema i música per encetar l'estiu.
ART
Carme Solé Vendrell
Maria Camp
 
De mica a mica anem retornant a certa normalitat, i els equipaments culturals van obrint portes de nou. Al Centre Cultural del Casino reobren amb una exposició de la il·lustradora Carme Solé Vendrell que es podrà visitar fins a mitjan juliol. Es tracta d’una adaptació de l’exposició feta al Palau Robert de Barcelona i que ens permet conèixer el recorregut artístic i vital de l’artista, però també l’entrellat de l’ofici de la il·lustració a través dels seus dibuixos, que mostren com són, què fan i què senten els personatges. Es complementa, a més, amb una tria d’obres pictòriques de l’artista, alguna de les quals exposa per primera vegada, i una escultura. El conjunt posa de manifest un aspecte que ha caracteritzat sempre el treball de Solé Vendrell: la defensa dels drets dels infants. D’aquí també el títol de l’exposició... "Per què? Carme Solé Vendrell". Una proposta que ens permet apropar-nos a una de de les il·lustradores i dibuixants més rellevants del nostre país, al seu estil i la seva voluntat de commoure i sacsejar consciències en un món convuls i injust.


Foto: Ajuntament de Manresa.

CINEMA
Jojo Rabbit
Laura Vidal
 
En l’any del 75è aniversari de l’alliberament del camp d’Auschwitz no és agosarat parlar d’una pel·lícula sobre nazis, el que és agosarat és que el seu protagonista, Jojo, sigui un nen de deu anys amb un amic invisible que no és altre que Adolf Hitler. La sorpresa pel petit i "convençut" alemany és descobrir que la seva mare, una meravellosa Scarlett Johansson, amaga una jove jueva a les golfes. Com ja va fer Charles Chaplin en el seu moment, el director Taika Waititi juga amb una de les parts més fosques de la història de la humanitat per crear una sàtira divertida, tendre i emotiva, on la barbàrie és present però sense recrear-s’hi. La gràcia és el contrast amb el que ens conta la història, perquè resulta impossible no riure amb la hilarant ridiculesa del campament per a joves nazis on acudeixen Jojo i el seu amic Yorkie, de la mateixa manera que és difícil no deixar anar cap llàgrima amb l’escena de les sabates, que no desvelarem. «Els nens no han de celebrar la guerra ni parlar de política, han de trepar els arbres i després caure’n» li etziba la mare al petit nazi, per després rematar dient que «la vida és un regal. Hem de ballar per demostrar que estem agraïts d’estar vius (...). El ball és per a la gent que és lliure.». Doncs celebrem, ballem i aprenem de la història, la que s’ha de conèixer per no tornar a repetir-la.



MÚSICA
Tornen Els Pets
Marc Vilanova
 
Per a la tria musical d’aquesta edició de juny, us adjuntem una proposta que sobreviu tot i l’allau de cancel·lacions i reprogramacions que ha sofert l’oferta musical a la capital del Bages. Es tracta ni més ni menys que dels incombustibles Els Pets, que tornen als escenaris amb els seu nou treball discogràfic, "SOM". Arriben a la sala manresana Stroika amb una escenografia i posada en escena dignes de la seva incontestable maduresa, continuant amb els trets distintius del seu pop característic, elegant, ben executat i costumista en la seva temàtica (divendres, 26 de juny, 22:30 h). 
 



Participació