Ignasi Cebrian | Actualitzat el 07/06/2020

Remeis ambientals

NATURA URBANA. Els problemes ambientals globals sembla que no tenen remei. Els diferents compromisos sobre l’emergència climàtica o la biodiversitat, signats per uns quants països, no s'han mantingut gaire temps. Hi ha una manca de compromís que pot atribuir-se a cinc pautes socials i econòmiques de la humanitat. 
Incendi de l’Anoia-Bages del juliol del 2016.

La primera d'aquestes pautes és el creixement dels riscos ambientals sense precedents en la història humana: increment de les temperatures, menys pluges, més incendis... I que només són evidents per a alguns humans, els de les darreres generacions. Pocs coneixen els perills a què estem exposats. Una segona pauta és l'increment de la incertesa a causa de la complexitat dels problemes científics als quals ens enfrontem. 
 
Cal afegir que la complexitat no és només científica, també és social. Una tercera pauta: els problemes ambientals són globals i les polítiques són locals, fet que impedeix una coordinació dirigida a uns objectius clars i globals. Els problemes ambientals locals sembla que no tenen res a veure amb els globals. Però, de fet, la relació és absoluta i els polítics no arriben a entreveure-la. Una altra pauta és la visió a curt termini dels polítics i de molts ciutadans. Els polítics no hi veuen més enllà de la propera convocatòria electoral i la majoria de gent no hi veu més enllà del següent sou. Això impedeix plantejar-se grans polítiques a més de quatre anys vista. I finalment, la darrera pauta és el posicionament de moltes empreses. Aquestes tenen interessos molt clars: seguir amb el model vigent, el més rendible, el capitalista. Un model que suposa continuar cremant combustibles fòssils. 
 
Podem contrariar aquestes pautes? Hi ha dos remeis: el primer és comunicar ciència objectiva a l'esfera pública. Als polítics, sobretot, i als ciutadans. No obstant això, part del problema no és només entendre la ciència amagada en els processos naturals globals i complexos, sinó comunicar els fets i problemes socials relacionats amb el malviure d'algunes societats per raons de manca d'equitat i de bona gestió socioambiental. El segon remei és empoderar la ciutadania perquè gestionicons responsablement el planeta, el seu poble o ciutat. El poder el tenim el ciutadans amb cada acte de consum. Quan comprem estem atorgant-lo a certes empreses, a certs monopolis, a certes oligarquies econòmiques. També el tenim quan votem, per això cal fer-ho criticament. Molts polítics defensen models de societat caducats i tancats, i pocs defensen models de societats més obertes, sostenibles, ecològiques i interdependents.

Navega per les etiquetes

políticaconsumNATURA URBANA

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.