Lluís Virós | Actualitzat el 08/05/2020

Casal Llissach

PATRIMONI CIUTADÀ. Entre els edificis que formen part del patrimoni urbà de Manresa, n’hi ha que mostren un estat de deixadesa proper a l’abandonament, com aquest gran casal construït a cavall dels segles XVIII i XIX i remodelat a principi del XX, quan es va convertir en un conjunt d’habitatges plurifamiliars.
Foto: Francesc Rubí.

Es troba entre tres carrers, els dos que hi havia quan la van construir, el de les Piques i la plaça de Llissach, i el que es va acabar d’obrir en la dècada dels seixanta del segle passat, el d’Alfons XII, alineat amb la part del darrere d’aquesta casa d’estil neoclàssic amb elements neogòtics afegits.
 
És un edifici d'habitatges de planta baixa i dos pisos i golfes, amb façana a tres vials. Està construït amb murs de paredat de pedra que ha perdut l’arrebossat original. El xamfrà entre el carrer de les Piques i la plaça Llissach presenta una solució interessant, consistent una tribuna poligonal a l'alçada del primer pis en estil neogòtic. A sobre hi ha un dels pocs escuts heràldics que trobem a la ciutat. També és remarcable la vistosa cornisa que unifica tota l'edificació i el cos de coronament que determina el canvi d'escala entre la plaça de Llisach i el carrer d'Alfons XII. Altres elements neogòtics són les obertures de ventilació lobulades de les golfes, sota la coberta, alternades amb les mènsules de pedra que suporten la cornisa, i les llindes de les obertures.Totes, tant els balcons com les finestres, són verticals i estan emmarcades en pedra de fil. Els balcons, amb baranes de ferro forjat, tenen una disposició peculiar, són correguts a la planta baixa i separats en la segona.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera integral per la importància històrica i artística, i perquè la seva posició integra el teixit urbà del nucli antic amb el del nou carrer d’Alfons XII, derivat d’una reforma del segle XX. Al llarg del temps, els baixos d’aquest casal han mantingut una important activitat econòmica. Durant molts anys hi va haver el taller de fusteria i la botiga dels Mobles Pich, que antigament treballaven per a Cal Jorba, i fins als anys vuitanta hi havia la botiga de màquines d’escriure i oficina Puig.
 

Navega per les etiquetes

PATRIMONI CIUTADÀ

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.