J.S. | Actualitzat el 28/04/2020

Urbanització de Santa Clara (1982)

CRÒNICA SOCIAL. La urbanització dels carrers Nou i Vell de Santa Clara es va produir amb l’intercanvi del juny de 1981 entre l’Ajuntament i els jesuïtes de la Cova de Sant Ignasi, arran de la permuta dels terrenys de la Sala Loiola, que es va rebatejar com a Sala Ciutat, pels terrenys ocupats pel camp de futbol del Santa Clara per part de l’Ajuntament als religiosos.
Foto: Manolo Sánchez (ACBG).

La Sala Ciutat es va inaugurar el desembre de 1960, va deixar de funcionar l’octubre de 2007 i es va enderrocar a partir del novembre de 2015. A la part dreta de la imatge, s’observa una porteria de futbol, una cistella de bàsquet i diversos vehicles aparcats (Citroën, Seat 600, Seat 127 i un Land Rover de les obres); el tractor ajuda a col·locar els tubs, abans de la presència dels dúmpers, i el camió s’enduia runa, al costat de la vorera de l’esquerra. Aquest terreny privatitzat va passar a ser propietat de la Cova de Sant Ignasi, que va engrandir els jardins, amb la construcció d’un mur de separació amb el carrer Nou de Santa Clara. Posteriorment, els jesuïtes van fer un pontet per poder traspassar els dos jardins existents.
 
La casa més alta, a l’esquerra de la fotografia, amb finestres a la façana, va ser construïda el 1863, al número 10 del carrer Santa Clara –avui arrebossada i pintada de rosa–, que separa el carrer Nou del Vell, on pertany la primera casa més a la dreta, de 1772, i també arrebossada. Formen part d’un grup de cases de l’Eixample del sector de les Escodines, entre mitjan i finals del segle XIX, quan encara exercia com a carrer de sortida cap a Barcelona pel camí ral i, en la pràctica, eren les cases més allunyades del centre de Manresa. Algunes tenen antics horts que es van convertir en jardí. Els arbres de la dreta donaven ombra a l’estiu. Actualment hi ha una nova vorera i el doble d’aparcament, en un carrer rebaixat. En la fotografia, s’observa la col·locació d’una canonada nova, ja que arran dels problemes que hi havia hagut a la Balconada amb els sifons, amb els 496 pisos habitats des de juny de 1980, es va decidir ampliar la capacitat dels nous tubs, en previsió del creixement de la zona. En la fotografia s’observa com s’està a punt d’asfaltar el carrer per convertir-se en un dels dos accessos al barri de la Balconada, conjuntament amb la carretera del Pont de Vilomara. Una mica més avall, en el carrer de Sant Bartomeu trobaríem l’antiga presó de Manresa i l’actual configuració del Casal de les Escodines.

Navega per les etiquetes

EscodinesCRÒNICA SOCIAL

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.