Sant Pere de Graudescales i la Vall d’Ora

És a l’extrem septentrional i alhora oriental del terme solsonenc de Navès, al costat de riu d’Aigua d’Ora, que una mica mes amunt es denomina de l’Aigua de Llinars, però que en entrar al terme de Navès canvia el nom, que ja no perdrà fins a l’aiguabarreig amb el Cardener, molt prop de Cardona i de Sorba.

per Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 13 de març de 2020 a les 11:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Es pot dir que Sant Pere de Graudescales es troba situat al costat del riu pirinenc que travessa part de tres comarques de la Catalunya Central: Berguedà, Solsonès i Bages. L’indret es situa plenament al terme de Navès, però es fronterer amb el terme solsonenc de Guixers i amb el termes berguedans de Capolat i de Montmajor. Així, el terme de Guixers  i Valielles es situen al Nord; mentre que el terme de Capolat es situa a llevant. 
 
Aquest extraordinari paratge, per on es situen les restes de l’antic monestir, es troba ubicat al bell mig d’un conjunt de gran valor paisatgístic i geològic, al peu dels relleus més orientals de Busa, els cims de Valielles (de 1.230 metres, a l’enclavament de Montmajor), que es troba al Nord. A ponent es fan palesos els relleus del Turó de l’Escala (1.278 metres) i de la Guàrdia (1.448 metres); amb dos dels sectors meridionals de Busa. Mentre que al llevant, es fa palès el Tossal de Viliella (1.526 metres, a la Serra dels Tossals). I enmig d’aquests cims, les restes de l’antic monestir es troben a una alçada de 826 metres, al costat del riu. Aquest indret i tots els sectors que l’envolten, es troben plenament situats dintre de la Depressió Geològica de l’Ebre, tot i que sovint se’ls situa als Pirineus, Això si, es troben molt propers al Sistema Pirinenc, molt a prop de la que denominem Falla Sudpirinenca. Per aquests indrets afloren materials cenozoics originats a partir de l’erosió dels Pirineus. Aquests materials conglomerats tenen una edat d’uns 45 milions d’anys i corresponen a l’Eocè Superior. Tot i formar-se a partir de l’erosió dels Pirineus, han estat replegats pels darreres moviments d’aquesta serralada.          

Nom del paratge: Sant Pere de Graudescales o Sant Pere de Grau d’Escales.
Situació: Terme municipal de Navès.
Situació geològica: És un indret situat sobre l’extrem septentrional de la Depressió Geològica de l’Ebre (o Conca Geològica de l’Ebre). Tot i que sovint se la situa dintre del Prepirineu.
Importància geològica: Constitueix un indret molt interessant de la geologia del nostre país. Per una banda hi ha un aflorament de materials detrítics, constituïts per conglomerats, que han estat travessats per riu de l’Aigua d’Ora. Per d’altra banda, l’indret es situa al peu de la Serra de Busa, al seus sectors meridionals.

Materials geològics: Són fonamentalment conglomerats i es troben amb nivells més fins intercalats amb argiles i gresos; tot i això predominen els gresos.
Edat de formació: Aquests materials pertanyen a l’Eocè Superior i tenen una antiguitat d’uns 40 - 45 milions d’anys, aproximadament. Aquesta edat coincideix amb la de la màxima activitat que va originar el Sistema Pirinenc, amb el seu clímax estructural. Tot i així, el plegament va continuar durant milions d’anys més.
Curiositats: Creiem que el nom del paratge fa una clara referencia a la situació geogràfica. L’antic monestir es troba al fons d’un grau, d’un congost. A més, en aquest cas, la situació dels conglomerats, inclinats i disposats en franges, han donat lloc a un conjunt de graons, d’escales.
 
Arxivat a:
Paisatge, INDRETS, aigua



Participació