L’altre cinema

per Jordi Estrada, 8 de març de 2020 a les 18:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
FILA CULTURAL. Gràcies a Cineclub Manresa i, més concretament, al grup de joves cinèfils i cineastes que s’hi mouen, al llarg dels dies 13, 14 i 15 de març se celebrarà la primera edició de Perifèrics, una mostra de cinema independent i poc vist, que comptarà amb la projecció de diversos llarg i curtmetratges i amb la presència dels seus directors.

Es tracta d’una iniciativa amb què els organitzadors pretenen posar a l’abast del públic pel·lícules actuals que, pel seu caràcter alternatiu i gens convencional, no han estat distribuïdes en els circuits comercials. La majoria són pel·lícules realitzades amb pocs recursos, la qual cosa, si bé en un cert sentit pot ser entesa com un inconvenient, presenta l’avantatge de conferir una llibertat absoluta al creador. En l"’altre cinema", els realitzadors se situen a la perifèria del mercantilisme artístic, condicionat per la recuperació dels costos de producció i, per tant, per l’interès comercial de la cinta. En els films que se’ns proposen, pertanyents a gèneres tan diversos com la ficció i el documental, els directors expliquen la història que volen explicar, sense tabús ni convencionalismes, i ho fan de la manera més lliure, personal i atrevida, narrativament i tècnicament.
 
En l’apartat de cinema experimental, hi ha programada l’exhibició de les pel·lícules: "Un encanteri" i "Llocs on amagar un cos" (Lluís de Sola, 2014 i 2018), "El recuerdo del rostro" (Andrea Fernández, 2019), "Under Gods" (Andrea Fernández i Nuno Pessoa, 2020) i "Doomburup" (Oriol Segon, 2019). A la secció de films d’autor es podran veure: "Els camps magnètics" (Lluís de Sola, 2019), "Young & Beautiful" (Maria Lameiro, 2018) i "Liberté" (Albert Serra, 2019) i, en la secció retrospectiva, el film de Philippe Grandieux, "Sombre", inèdit encara a Espanya, malgrat que és de l’any 1998.

 
A banda de la diversitat d’autors i propostes, reunides a l’entorn de la mirada com a eix-temàtic, cal destacar els col·loquis oberts al públic que acompanyaran cadascuna de les projeccions, en el transcurs dels quals es debatrà sobre el cinema actual i els nous camins, canvis i reptes, resumibles en el títol que tancarà el cicle: "Liberté", pel·lícula d’Albert Serra, premiada en els darrers festivals de Cannes i Gaudí.
 



Participació