Desapareixia cal Santó i s’imposaven els televisors (1966)

per J.S., 17 de febrer de 2020 a les 12:03 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 17 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. En el número 146 del Pou , de juliol-agost del 2000, el nostre col·laborador Ignasi Torras Garcia comentava una fotografia molt semblant a la que ara publiquem, amb una setmana d’antelació, a mitjan juny de 1966, a punt que l’empresa J. Gamon enderroqués el tercer pis de cal Santó. 
Foto: Antoni Quintana Torres (ACB).

L’obsessió de l’alcalde Soldevila des la seva presa de possessió va ser l’obertura de nous carrers i l’enderrocament de diversos edificis del Barri Antic, però el més significatiu va ser el de cal Santó, perquè va permetre l’obertura del nou carrer d’Alfons XII, des de la Plana de l’Om a la Reforma, que abans no existia. El nou carrer s’alinea amb l’únic edifici que hi havia aleshores, que era el de la casa Llissach, amb els Mobles Pich a sota, fins al 2008 (des del 2009, Ateneu Popular la Sèquia). A la fotografia, podem observar la cafeteria Royal, amb l’anunci de la cervesa Skol i el vermut Cinzano. Els finestrals del capdavall servien de cartelleres on s’anunciaven les pel·lícules dels diversos cinemes de la ciutat. Després de l’obertura del nou carrer, una petita part de l’espai de la parcel·la va ser ocupat per una formatgeria i després per la botiga Ell i Ella. Al seu costat, l’edifici històric de ca l’Oller, antic Soler de la Plana.
 
En aquesta ocasió volem destacar l’absència de l’Om, la presència a dalt i al centre de la fotografia del final del rètol de la farmàcia Esteve i, al tercer pis de cal Santó, Ràdio TV Codina, que tenia la representació de la televisió Marconi, que van mantenir al número 6 del carrer del Born, on tenien la botiga i feien la reparació de televisors. En aquella època i posteriorment, l’empresa va ser dirigida per Manuel Serramalera. En el boom econòmic de mitjans de 1960 predominaven al centre de Manresa tres cases comercials especialitzades en electrodomèstics. A més de Ràdio Codina, hi havia Casals Cardona, que es va situar al començament de la carretera de Cardona, i Ràdio Castells, que va passar de la Muralla de Sant Francesc al número 5 del carrer Guimerà. Un dels tècnics de Casals Cardona, Josep Codina, expert en rentadores i frigorífics, es va casar amb Nuri Castells i el comerç del seu pare, especialitzat en televisors, va passar a més a vendre i reparar tot tipus d’electrodomèstics a l’esmentat carrer Guimerà.



Participació