Actualitzat el 10/02/2020

Relacions

NATURA URBANA. Cal anar alerta a l’hora de fer certes afirmacions, com la que sovint sentim des d’un vessant "new-age": tot està relacionat amb tot. Les interaccions o relacions que poden haver-hi entre els diferents elements d’un sistema són limitades. 
Relacions causals.

No és cert que tot està relacionat amb tot. Hi ha relacions que es donen en menor i major grau i altres, per molt que existeixin els elements que es podrien relacionar, mai no es relacionen, no coincideixen ni en l’espai ni en el temps. 
 
Charles Darwin, en "L’origen de les espècies", ens proposava un clar exemple de relacions. Deia que els ratolins són perjudicials per als trèvols. Els ratolins de camp destrueixen els nius dels borinots i com que aquest ajuden a la pol·linització de la planta del trèvol aleshores, si no n’hi ha, no hi ha la pol·linització i tampoc trèvols. Darwin també comentava que hi havia observacions empíriques que afirmaven que on hi ha més gats i ha menys ratolins i més borinots i trèvols, per tant.
 
Ernst Haeckel, pare de l’ecologia (ciència ecològica), primer, i T. H. Huxley, amic i conegut de Darwin, després, hi afegiren salsa a l’exemple, tot fent broma, fins a portar-lo a l’absurd. Haeckel deia que tenien més vaques al voltant de les ciutats perquè hi havia més gats que afavorien, a la llarga, el creixement dels trèvols dels quals s’alimentaven les vaques. Huxley afirmava que les vídues britàniques no es tornaven a casar, però cuidaven els gats de les ciutats, així teníem més vaques que contribuïen a la producció de carn de vedella, la base de l’alimentació dels soldats de l’Imperi Britànic. Les vídues sorgides de les guerres de l’Imperi acabaven contribuint en la bona alimentació dels soldats. 
 
Massa rebuscat per ser cert. Aquí no s’han tingut en compte ni el grau de les relacions ni la freqüència al llarg del temps. És molt poc probable, per exemple, que un batec d’ales d’una papallona a la xina provoqui un huracà a l’altre extrem del planeta. Malgrat tot, potser no cal ser tan categòric i podem dir que tot està relacionat amb tot, però amb certa mesura. Hi ha elements que de moment no interaccionen o si ho fan és de manera insignificant. El nombre de relacions o interaccions possibles sempre és molt més alt que el nombre d’interaccions o relacions reals i es fa difícil que tot es relacioni amb tot.

Navega per les etiquetes

NATURA URBANA

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.