La mort del cacic de Fago

per Ramon Aran i Vilà, 22 d'abril de 2012 a les 23:12 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
LLIBRES. Ramon Aran ens porta, en aquesta segona entrega de l'especial del Dia del Llibre, una ullada a la novel·la sobre el misteriós homicidi que, l'any 2007, va sacsejar el municipi de Fago, a la província de Jaca.
El periodista i novel·lista Carles Porta reapareix a l’escena literària catalana amb la novel·la de no-ficció Fago, que s’endinsa en la història que envoltà la mort de Miguel Grima, el primer alcalde

assassinat en democràcia, batlle de Fago, un llogarret del Pirineu aragonès deixat de la mà de Déu, a la província de Jaca. Després de més de cinc anys des que es produí el crim, el gener del 2007, Porta ofereix un document molt valuós per la privilegiada tribuna a què ha tingut accés tot
aquest temps: la família del condemnat per assassinat, Santiago Mainar.

Conscient que sovint el missatge es reforça amb l’autenticitat d’una història ben construïda, Porta narra les peripècies familiars de les germanes de Mainar i també algunes de les vivències del pres a la presó. Curós amb la forma, detallista en extrem, Porta s’ha esperat a treure la novel·la, guardonada amb el premi Huertas Claveria d’enguany, que premia narracions que extreuen de la realitat el seu substrat.

Portada del llibre 'Fago' de Carles Porta

Seguint l’estela del seu altre èxit en la novel·la de no-ficció periodística, Tor. Tretze cases i set morts (2007, La Campana), Porta segueix amb la fixació de novel·lar històries reals sobre crims rurals. Deixeble de les ensenyances del nou periodisme de Tom Wolfe i Truman Capote, Porta aposta per explotar les mil cares que té la realitat.

El que millor s’aguanta del relat és l’ús intel·ligent i generós del diàleg, conscient que és l’element que permet donar ritme i vida a una història que, sense intercanvi directe de paraules, perdria realitat i vivacitat. Les ensenyances dels novel·listes del XIX suren en el fons d’aquesta decisió. És una bona obra per a aquells que gaudeixin tant de les bones novel·les com del periodisme d’investigació. La recerca de Porta posa en dubte tot el judici de Fago i la lectura de l’obra adverteix fins a quin punt els drets del processat a un procés judicial imparcial queden en suspens per culpa del focus mediàtic.

El que li manca a l’obra, si és que hem de destacar un defecte a una novel·la que en conjunt qualificaríem d’excel·lent, és que trobem a faltar la versió dels familiars del mort, Miguel Grima. Tot i que en tot moment Porta va recordant la versió oficial, la història no s’acosta en cap moment a la vídua. És una història totalment identificada amb el patiment d’un familiar a qui li tanquen un germà a la presó.





Participació