Les 12 demolicions de la nit de Cap d’Any

per El Pou, 16 de gener de 2020 a les 19:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MANRESA, ESPÒILER 2022. PER EMISSARI 2022
Imatge editada amb el mateix filtre d'envelliment que s'ha utilitzat en totes les fotografies del reportatge d'aquest mes.

Éssers ennuegant-se amb raïm, alguns dels quals finalment sobreviuen gràcies a la cintura d’algun assistent sense formació que els aplica una mena de maniobra de Heimlich, la qual s’assembla més a la que fa un gos quan estima un fèmur humà. Quan l’asfixiat escup l’esferificació de raïm mesclada amb altres aliments del sopar, és el moment on han d’intervenir els observadors i aturar el gos que continua sacsejant la pelvis. I després arriba l’hora del cotilló, la gatzara general amb espanta-sogres i tot ple de serpentines, on gent adulta amb antifaç i barrets de con de cartolina ballen sense ritme i molls de cava, mentre uns nens desconcertats s’ho miren reservant-se la dignitat per al dia que els toqui a ells fer el ridícul...
 
Tots estem acostumats a viure escenes decadents durant la nit de Cap d’Any. Potser per aquest motiu, la nit de Cap d’Any que va introduir el 2022 va ser utilitzada per fer una petita purga de la decadència de la ciutat. En aquell moment era ben evident que un dels principals motius de la degradació de Manresa eren els pisos buits. Milers i milers repartits per tot el municipi, sense ús i ocupant metres quadrats que podrien ser aprofitats per fer parcs o carrers més amples. Així, el consistori va decidir donar el "tret" de sortida a l’esperat 2022 amb unes campanades que en realitat van ser 12 demolicions d’edificis buits. Les construccions van ser escollides en un sorteig i es van mantenir en secret per generar més atenció mediàtica. Per desgràcia, aquest secretisme va comportar que els tècnics municipals s’oblidessin d’avisar els ocupes que vivien a l’interior dels edificis. Però això no va tenir gaire ressò si ho comparem amb les meravelloses imatges aèries que es van projectar en directe a la plaça Major i per Youtube. Malauradament farien falta molts caps d’any per reduir al mínim el nombre de pisos buits, però, de totes maneres, els edificis esfondrats van acabar convertint-se en descampats plens de sense sostre.



Participació