El tió de Nadal més gran del món

per El Pou, 14 de desembre de 2019 a les 13:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MANRESA, ESPÒILER 2022. PER EMISSARI 2022


Són molts els catalans i catalanes que, després d’un alegre sopar a casa d’una família a milers de quilòmetres de distancia de Catalunya, s’han vist capacitats i amb confiança per explicar la grotesca i atroç tradició del Caga Tió. El so d’una cullera impactant contra el terra,  mirades d’estupor, nens plorant i la matriarca corbant-se a un lateral per vomitar. Molts ho hem viscut, però pocs hem aconseguí fugir amb vida després d’exposar el nostre ritus. Fins i tot hi ha cementiris en viles on es poden trobar tombes per als catalans que han esmicolat la convivència vilatana, on en comptes de creus hi ha troncs caiguts.
 
Però bé, aquest espòiler no té per objectiu denunciar l’assassinat de desenes de catalans cada any per ser considerats enemics públics de les digestions, del benestar de les soques i de l’esperit nadalenc en territori estranger. Sinó avançar la notícia del tió de Nadal que l’any 2022 l’Ajuntament de Manresa va fer construir a un famós mestre faller valencià per al gaudí popular. El tió més gran del món, amb 25 metres de llargada, el qual es va col·locar a la plaça Major.
 
Els nens i nenes que volien picar el tió podien escollir entre un variat assortit d’armes blanques per motivar el tronc a fer una bona cagada: bats de beisbol, punys americans, destrals, pals metàl·lics... A més, el consistori havia ideat un sistema d’expulsió dels regals que s’allotjaven a l’intestí de la soca per fer més realista l’excreció. El dia 25 de desembre, dotzenes de mitjans internacionals retransmetien la gran cagada en directe. Els nens que havien passat la nit de Nadal fent cua a la plaça, van ser els primers d’estovar el tió amb un reguitzell d’hòsties ben servides. El que el consorci no havia previst és que després de tal pallissa, les canonades que s’havien col·locat a l’interior del tió per evacuar les aigües residuals dels lavabos públics instal·lats a la plaça Major farien figa. Així, després que els infants repartissin a tort i a dret mentre cantaven el "Fum, fum, fum", el tió va començar la cagada, o més ben dit, a expulsar la diarrea contra tots els petits, els familiars i la façana de l’Ajuntament. Gotelé orgànic. El titular que més es va repetir per Sant Esteve va ser "La gran cagada manresana". L’esdeveniment va servir per difondre aquesta tradició catalana arreu, i per evitar que molts compatriotes fossin convidats en àpats nadalencs fora de Catalunya, i així reduir dràsticament el nombre d’assassinats per pertorbar l’esperit nadalenc.



Participació