Llums de Nadal

per Antoni Daura, 12 de desembre de 2019 a les 13:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 12 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Cada any per aquestes dates la il·luminació nadalenca de la ciutat es fa present als principals carrers i és motiu, sovint, de comentaris diversos. L’any passat es van col·locar lluminàries espectaculars i singulars en alguns espais emblemàtics, com, per exemple,  el cub vermell davant de l’església de Crist Rei, que enguany ha estat substituït per un ninot de neu.
 
Malgrat aquesta millora en el disseny i el repartiment dels llums, va haver-hi força incidències en el muntatge i, sobretot, en el manteniment o seguiment, la qual cosa va fer que alguns carrers van tenir els llums apagats alguns dies. Sembla que l’instal·lador no va ser ni prou àgil ni eficient a l’hora de tenir-ne cura. Aquest any sembla que la cosa ha millorat; fins i tot hi ha més llums que mai. Malgrat tot, sembla inevitable que, any rere any, sigui motiu de comentaris i algunes controvèrsies. Més enllà de la valoració que es pugui fer sobre els dissenys de cada carrer il·luminat, la polèmica ha aparegut al primer tram del carrer d’Àngel Guimerà. La seva associació de comerciants va decidir col·locar llums –unes senzilles garlandes– només davant dels establiments que en volien pagar el cost, sense fer una estesa de bombetes general, com era habitual, i de la qual se’n beneficiava estèticament i visualment tothom. És una decisió raonable, que es pot entendre, però això no vols pas dir que sigui globalment encertada, perquè més enllà que una de les principals artèries comercials de Manresa llueix poc, la veritat és que quan s’airegen aquestes qüestions internes la imatge global del comerç en surt, poc o molt, perjudicada.

Això passa perquè encara hi ha massa individualisme i voluntarisme a l’hora de gestionar aquests afers. Per això es fa indispensable poder constituir els nous APEU (Àrees de Promoció Econòmica Urbana), ja que s’evitaria que determinades empreses comercials es desentenguessin de la promoció conjunta del seu carrer o barri, a banda que es podrien fer projectes interessants tot l’any, més enllà d’algunes accions puntuals com aquestes de Nadal i Reis.
 
Ja sé que tot és discutible i que hi haurà qui consideri que es ven el mateix amb llums o sense. Com també que tota aquesta parafernàlia estètica fomenta el consumisme. Segurament això és veritat, com també que en gaudeix tothom i ho paga una minoria, a banda de l’Ajuntament. D’acord! Però el que no és bo és funcionar a batzegades i no fer amb temps un plantejament global. En qualsevol cas, gaudiu dels comerços locals i passeu unes bones festes!
 
Arxivat a:
Opinió, Nadal, comerç, OPINIÓ



Participació