Lluís Virós | Actualitzat el 03/12/2019

Casa Arderiu

PATRIMONI CIUTADÀ. Un dels edificis que forma part del subconscient dels manresans és aquesta reeixida obra de l’arquitecte Josep Firmat Serramalera dels anys vint, que resol amb una cantonada arrodonida l’encaix de la Muralla de Sant Domènec amb el carrer de Jaume I en un estil noucentista clàssic, amb clares influències de l'arquitectura residencial francesa.
Foto: Francesc Rubí.

Es tracta d’un edifici d'habitatges entre mitgeres que fa cantonada i presenta façana als dos carrers. Està format perplanta baixa i quatre pisos. La cantonada és el seu cos principal, dividit en dues parts diferenciades en alçada. La primera té una tribuna arrodonida a nivell del primer i el segon pis que configura unes àmplies galeries formades per arcs. La segona part està formada pel gir de la cantonada en el tercer pis i per una glorieta amb una cúpula semiesfèrica de pissarra en el quart pis. A partir d’aquest cos, s'articulen dues ales laterals amb obertures ordenades en eixos verticals. Totes les obertures són balcons amb portes cobertes amb arcs rebaixats i amb baranes de ferro. També hi destaca una vistosa cornisa de pedra suportada per per mòdols per sobre del tercer pis, mentre que el quart està sota la coberta i les seves obertures són finestres més petites incloses en mansardes, una clara influència de l'arquitectura residencial urbana francesa.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir, la volumetria i l’aspecte exterior i interior de l'edifici, els espais comuns com el vestíbul i la caixa d'escala. També es protegeix per la importància històrica i artística, perquè és una edifici de caràcter monumental que esdevé una fita visual de la zona. A més, estilísticament utilitza un divers repertori d’elements decoratius entre el neoclassicisme i el noucentisme. 
 
PER SABER-NE MÉS:

- BALAÑÀ, Francesc; FONT, Joaquim; TUSELL, Narcís; LACUESTA, Raquel;GIL-VERNET, Àngels, "Catàleg i Pla especial de Protecció del Patrimoni Històricoarquitectònic i Ambiental de Manresa", Ajuntament de Manresa, 1984 (aprovat el 1985).
 

Navega per les etiquetes

PATRIMONI CIUTADÀnoucentisme

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.