Casa Arderiu

per Lluís Virós , 3 de desembre de 2019 a les 11:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Foto: Francesc Rubí.

Es tracta d’un edifici d'habitatges entre mitgeres que fa cantonada i presenta façana als dos carrers. Està format perplanta baixa i quatre pisos. La cantonada és el seu cos principal, dividit en dues parts diferenciades en alçada. La primera té una tribuna arrodonida a nivell del primer i el segon pis que configura unes àmplies galeries formades per arcs. La segona part està formada pel gir de la cantonada en el tercer pis i per una glorieta amb una cúpula semiesfèrica de pissarra en el quart pis. A partir d’aquest cos, s'articulen dues ales laterals amb obertures ordenades en eixos verticals. Totes les obertures són balcons amb portes cobertes amb arcs rebaixats i amb baranes de ferro. També hi destaca una vistosa cornisa de pedra suportada per per mòdols per sobre del tercer pis, mentre que el quart està sota la coberta i les seves obertures són finestres més petites incloses en mansardes, una clara influència de l'arquitectura residencial urbana francesa.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir, la volumetria i l’aspecte exterior i interior de l'edifici, els espais comuns com el vestíbul i la caixa d'escala. També es protegeix per la importància històrica i artística, perquè és una edifici de caràcter monumental que esdevé una fita visual de la zona. A més, estilísticament utilitza un divers repertori d’elements decoratius entre el neoclassicisme i el noucentisme. 
 
PER SABER-NE MÉS:

- BALAÑÀ, Francesc; FONT, Joaquim; TUSELL, Narcís; LACUESTA, Raquel;GIL-VERNET, Àngels, "Catàleg i Pla especial de Protecció del Patrimoni Històricoarquitectònic i Ambiental de Manresa", Ajuntament de Manresa, 1984 (aprovat el 1985).
 


Participació