Casa Arderiu

per Lluís Virós, 3 de desembre de 2019 a les 11:09 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de desembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. Un dels edificis que forma part del subconscient dels manresans és aquesta reeixida obra de l’arquitecte Josep Firmat Serramalera dels anys vint, que resol amb una cantonada arrodonida l’encaix de la Muralla de Sant Domènec amb el carrer de Jaume I en un estil noucentista clàssic, amb clares influències de l'arquitectura residencial francesa.
Foto: Francesc Rubí.

Es tracta d’un edifici d'habitatges entre mitgeres que fa cantonada i presenta façana als dos carrers. Està format perplanta baixa i quatre pisos. La cantonada és el seu cos principal, dividit en dues parts diferenciades en alçada. La primera té una tribuna arrodonida a nivell del primer i el segon pis que configura unes àmplies galeries formades per arcs. La segona part està formada pel gir de la cantonada en el tercer pis i per una glorieta amb una cúpula semiesfèrica de pissarra en el quart pis. A partir d’aquest cos, s'articulen dues ales laterals amb obertures ordenades en eixos verticals. Totes les obertures són balcons amb portes cobertes amb arcs rebaixats i amb baranes de ferro. També hi destaca una vistosa cornisa de pedra suportada per per mòdols per sobre del tercer pis, mentre que el quart està sota la coberta i les seves obertures són finestres més petites incloses en mansardes, una clara influència de l'arquitectura residencial urbana francesa.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir, la volumetria i l’aspecte exterior i interior de l'edifici, els espais comuns com el vestíbul i la caixa d'escala. També es protegeix per la importància històrica i artística, perquè és una edifici de caràcter monumental que esdevé una fita visual de la zona. A més, estilísticament utilitza un divers repertori d’elements decoratius entre el neoclassicisme i el noucentisme. 
 
PER SABER-NE MÉS:

- BALAÑÀ, Francesc; FONT, Joaquim; TUSELL, Narcís; LACUESTA, Raquel;GIL-VERNET, Àngels, "Catàleg i Pla especial de Protecció del Patrimoni Històricoarquitectònic i Ambiental de Manresa", Ajuntament de Manresa, 1984 (aprovat el 1985).
 



Participació