Lluís Calderer | Actualitzat el 25/09/2019

Va de ‘fantasmes’

 
El crític literari Domènec Guansé (1894-1978) va escriure i publicar una sèrie d’articles d’opinió al diari "La Publicitat" que van del 12 de març de 1937 fins al 15 de gener de 1939. Han estat rescatats de l’oblit fa pocs anys en forma de llibre: "La revolució cívica", edició i pròleg de Francesc Foguet i Boreu. El conjunt és una aportació de primer ordre per al coneixement de la vida a Barcelona durant aquells anys. Guansé toca aspectes molt diversos que van des dels problemes més immediats de la vida quotidiana fins a les activitats culturals i els fets polítics, amb judicis penetrants i crítiques incisives però constructives, i  prou amplitud de visió perquè algunes de les seves consideracions transcendeixin la data històrica i ens interpel·lin en la nostra actualitat.
 
Un botó de mostra. Amb el títol "Encara un fantasma" (30 de juny de 1938), Guansé se les emprèn contra Pío Baroja amb motiu d’incorporar-se aquest al bàndol franquista. En primer lloc Guansé diu que és un home sense conviccions, d’una absoluta buidor mental i d’això en deia ser independent. «La independència als tipus com Baroja els serveix per a passar de l’anarquisme al lerrouxisme més desenfrenat; per a acceptar una acta de diputat de qui primer la hi ofereixi... bonica manera d’ésser independent».
 
Però en una cosa sí que aquest «basc renegat» s’ha mantingut sempre ferm. I és que «si ha canviat cent vegades de matís polític, en canvi ha estat d’una manera constant i conseqüent anticatalanista».
 
De fet, i encara avui, per desgràcia ho podem constatar gairebé a diari, el seu no és un cas aïllat sinó representatiu d’una fauna nefasta i altament perillosa. És per això que ens resulta tan clara i oportuna aquesta afirmació de Domènec Guansé quan passa d’allò particular a alllò general: «per saber si un espanyol és de temperament feixista, el millor és veure com reacciona davant del fet de Catalunya».
 

Il·lustració: Erques Torres.

Navega per les etiquetes

OPINIÓliteratura

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Lluís Calderer
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.