El pou de glaç de les Feixes de Coaner

per Josep Girabal Guitart / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central), 13 de setembre de 2019 a les 11:54 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de setembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INDRETS. Es consideren materials geològics tots els que constitueixen el nostre planeta, entre ells l’aigua, la neu i el glaç, i la seva explotació es pot considerar una forma particular de mineria de la qual ara parlarem.


L’aprofitament històric del gel natural ens ha deixat al Geoparc un ric patrimoni de pous de glaç i un bon exemple és el de les Feixes de Coaner, remarcable pel bon estat de conservació, el recull d’objectes relacionats amb la seva explotació, la documentació escrita que se’n conserva i el testimoni oral recollit, tot gràcies a l’esforç de la família propietària. El glaç natural tenia històricament ús medicinal, però també es feia servir per conservar aliments, refrescar begudes i fer gelats; la venda estava regulada per les autoritats i l’arrendatari del servei n’havia de garantir el subministrament tot l’any. Sense possibilitats de fabricar-lo i sense geleres ni congestes l’única manera de disposar sempre de gel era conservar el que es podia emmagatzemar a l’hivern als pous de glaç. La majoria dels de la Catalunya Central es van construir i explotar entre finals del segle XVI i mitjans del XIX. 
 
El pou de les Feixes de Coaner és del 1627, està molt ben construït, tot ell fet de pedra i com tots en bona part soterrat per conservar la frescor. Té la forma habitual en els pous, cilíndric i cobert amb una cúpula semiesfèrica. En canvi l’accés és força original, s’hi entra còmodament per una porta seguida d’un llarg passadís; a més té dues obertures petites a la paret lateral i una altra al cim de la cúpula. El glaç s’obtenia al costat del pou, en una bassa extensa i poc fonda que s’omplia amb aigua de la propera riera de Salo. La congelació de l’aigua comença per la superfície i avança molt lentament cap a l’interior del líquid, de manera que per obtenir una bon gruix de gel es cobria cada vespre amb una fina capa d’aigua que es glaçava la mateixa nit, i es repetia cada dia l’operació fins a assolir una capa de glaç d’uns 20 cm de gruix. El glaç de la bassa es tallava en blocs que pesaven entre 60 i 100 kg, es duien al cim del pou i es baixaven a l’interior per l’obertura de la cúpula; a dins es posaven els blocs en capes separades per palla o boll per evitar que s’enganxessin. Un cop carregat el pou es tancaven les obertures amb terra, palla i branques. Com que el pou estava soterrat i aïllat de la calor exterior, el glaç s’hi conservava durant mesos i se’n fonia molt poc. Els blocs de glaç es treien amb una corriola i es transportaven a bast, ben protegits, i de nit. El glaç de les Feixes de Coaner es venia fins i tot a Barcelona. El viatge acabava als magatzems dels venedors de les ciutats, que pagaven el glaç pel pes que hi arribava. 

 
Nom del paratge: Les Feixes de Coaner. Cal no confondre-ho amb el poble, castell i santuari de Coaner, que és en una altra vall i s’hi va per una ruta diferent.
Situació: Al km 4 de la carretera BV-3002, de Valls de Torroella a Salo. Les visites són a hores convingudes.

Procedència del nom: El 1180 la casa ja s’anomena "Feixas", i era també aquest el cognom dels propietaris. L’afegit de Coaner se suposa que es deu a la demarcació parroquial.
Situació geològica: La zona forma part de la Depressió Geològica de l’Ebre.
Importància geològica: Enlloc més del Geoparc es pot visitar un pou de glaç tan accessible, ben conservat i documentat.
Materials geològics: Hi predominen les margues i gresos d’origen continental, dins la Formació Molasses de Solsona.
Edat de la formació: Oligocè.
Curiositats: El pou va estar actiu fins ja entrat el segle XX, com ho demostren els anuncis publicats a la premsa de Manresa l’any 1902. 
 
Arxivat a:
Cultura, INDRETS, glaç


Participació