Josep M. Mata-Perelló i Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central) | Actualitzat el 29/07/2019

L´Encavalcament de la Pobla de Claramunt

INDRETS. Aquest indret, geològicament molt espectacular, es troba situat al terme municipal  de la Pobla de Claramunt (Anoia). Concretament, es localitza lleugerament al Nord del poble, a tocar del riu Anoia i de la via dels ferrocarrils, en el seu sentit cap a Igualada. 


Tot això, per sobre d´una de les papereres més importants. Es tracta d´una estructura geològica molt important i possiblement no gaire coneguda. Es observable des de la sortida del poble, anant cap a Vilanova del Camí, just al trencall de la Creu de Sant Procopi. Així, per una banda es situa als sectors ponentins de la Serra de la Fembra Morta; mentre que per altra banda, es troba als peus dels Mollons. Això no tindria gaire importància, si no fos per que la primera forma part dels afloraments dels materials paleozoics de la Serralada Prelitoral Catalana; mentre que la segona es troba entre els afloraments cenozoics de la Depressió Geològica de l´Ebre.
 
És a dir, que es troba justament al contacte entre dues de les unitats geològiques que constitueixen el subsòl i la superfície del nostre país. Aquí hi ha un dels contactes entre l´esmentada Serralada Prelitoral Catalana (integrant del Sistema Mediterrani) i la Depressió Geològica de l’Ebre. I no és un contacte qualsevol, ja que la primera unitat es situa sobre la segona. És tracta d´un encavalcament, no d´un contacte qualsevol. Aquest contacte, es fa força palès, ja que els materials de la serralada, situada al SE, tenen tonalitats grisenques; mentre que els materials de la depressió, situada al NW, tenen tonalitats rogenques i grisenques. D´altra banda, la línia del contacte es força inclinada i és un encavalcament veritablement espectacular. En efecte, per part dels materials que corresponen a la Serra de la Fembra Morta hi ha afloraments de pissarres de l´Ordovicià (d´uns 440 – 450 milions d’antiguitat); mentre que per l´altra banda, afloren nivells de margues grisenques i rogenques de l´Eocè Inferior (d´uns 60 milions d´anys). S´han superposat uns materials força antics sobre uns materials molt més joves. Entre uns i altres, hi ha quasi 400 milions d´anys de diferència. Aquest encavalcament es va produir durant el plegament alpí, farà precisament una mica menys dels quatre-cents milions d´anys. I és un dels més espectaculars, no sols de la Catalunya Central, sinó del conjunt de Catalunya.
 
Nom del paratge: Encavalcament de la la Pobla de Claramunt.
Situació: Terme municipal de la Pobla de Claramunt. Aquest indret es situa a l´extrem ponentí de la Serra de Fembra Morta.
Importància geològica: Forma part del contacte entre dues de les tres unitats geològiques que constitueixen el nostre país.
Materials geològics: Es fan ben palesos dos tipus de materials: els de les dues unitats geològiques.
Edat de formació: Es ben clar que s´ha produït amb posterioritat a la formació d´uns materials i el dels altres; ja que aquest fenomen afecta a les dues unitats geològiques.
Un fet aclaridor: El terme "encavalcament", en geologia ens indica que uns terrenys més antics es situen per sobre d´uns de més moderns. Just el que succeeix aquí, els materials de l´Ordovicià (de 440 – 450 milions d´anys) es situen per sobre dels de l´Eocè, d´uns 60 milions d´anys.

Navega per les etiquetes

INDRETSencavalcament

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.