Ignasi Cebrian | Actualitzat el 20/07/2012

Paisatge i governs

La paraula “paisatge” té molts significats. Què s'entén per paisatge? En una de les accepcions del diccionari, la que m'agrada més, diu així: "Aspecte i característiques particulars d’una regió determinada segons les seves característiques formals, siguin físiques, biogeogràfiques o antròpiques". Es a dir, el paisatge ve definit pel clima, la geologia, la vegetació, el sòl i els humans. El humans tenim un paper molt definitori en la conformació del paisatge. Segons l'impacte que fem sobre l'entorn, o el grau d'intervenció, podem trobar, de forma molt esquemàtica, quatre tipus de paisatge. El paisatge natural, el paisatge rural, el paisatge agrícola, el paisatge urbà i el paisatge industrial.

No obstant això, hi ha classificacions més subtils. El pintor Abroggio Lorenzetti classificava els paisatges en dos tipus segons els que governessin, ho fessin bé o no. Això queda reflectit a les “Al•legories del bon i del mal govern”, pintades al segle XVI a l'ajuntament de Siena. Els bons paisatges conseqüència d’un bon govern eren els naturals o els ordenats on apareixien els camperols i artesans vivint en ple benestar. Eren paisatges rurals i urbans replets d'ordre. Les qualitats del bon govern escrites pel mateix Lorenzetti sobre el fresc són justícia, temperància i pau. Per altra banda, el mal govern és representat per un altre tipus de paisatges més caòtics i desordenats. Són paisatges on s’escenifiquen crims, on manquen activitats productives humanes i la guerra és la protagonista. Fins i tot hi apareixen personatges i animals estranys o el mateix diable.

Com serien les “Al•legories del bon i mal govern” si un nou i modern Lorenzetti ens les pintés actualment, observant i contemplant tots els despropòsits en què incorren polítics i no polítics (banquers, grans empreses de serveis, grans empreses multinacionals...) amb actituds poc ètiques envers els seus ciutadans? És una pregunta difícil de respondre, però els paisatges conseqüència del desgovern fet pels polítics actuals, sobretot els del Regne, serien més semblants als paisatges foscos pintats per Lorenzetti: paisatges bruts, deixats, sense natura i, sobretot, amb gent pobra explotada, maltractada i humiliada per gent més rica.

El bon govern ha de venir de la mà de les petites comunitats locals. Dels petits comerços, dels petits finançaments, dels petits empresaris socials (els que realment aporten valor a la societat), de les petites ONG... Crec que és el moment de tornar a paisatges fets a escala humana, paisatges construïts des del canvi personal cap a la petita comunitat. Tot el contrari del que ha predominat fins ara.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Ignasi Cebrian@ignasicebrian Sóc gracienc i visc a Manresa des del 2000. Biòleg i periodista de formació i professor de ciències naturals de professió. Des de sempre m’han seduït els mons del medi ambient, la ciència i la comunicació. No sóc el Capità Enciam i per això faig ecologisme gris, no cridaner i de proximitat, és a dir "sostenibilisme". Tampoc sóc el professor Walter Lewin i per això em dedico a fer docència o divulgació científica també de proximitat i, sempre, de la forma més creativa possible
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.