Antoni Daura | Actualitzat el 12/07/2019

Nous horitzons?

 
Els darrers mesos ens han portat, aquí i al país en general, a uns canvis, obligats reglamentàriament, en diverses institucions que tenen, objectivament, un  pes prou remarcable en les decisions que es puguin prendre al seu si. Entre les més rellevants l’Ajuntament i la Cambra de Comerç i Indústria de Manresa. No entraré pas, ara i aquí, a valorar com ha quedat finalment configurat el nou consistori municipal, amb el seu govern de coalició al capdavant. Ni tampoc el ple cameral. En darrer terme tot és fruit de diverses conjuntures i de la realitat que ens toca avui viure, tant a nivell de persones com de partits i empreses. Més aviat vull aprofitar l’avinentesa per reflexionar en veu alta sobre la necessitat d’encarar aquesta nova etapa amb idees renovades, a fi de poder donar unes millors prestacions i serveis a la ciutadania, a més d’enfortir i consolidar el posicionament de Manresa.

Crec que, més enllà de treballar per fer més eficient, àgil i oberta l’administració, la transparència i la implicació de tota la ciutadania, cal tenir uns plans de futur racionals, ponderats, però no pas exempts d’un punt indispensable de gosadia, força i convicció.

Penso també que ens convé tenir-hi gent pencaire i amb les idees clares. Alhora, que sàpiga dir “no”, quan calgui, exposant-ne bé les raons. I explicant també que sovint moltes coses no es poden portar a bon terme perquè patim un infrafinançament que no dona prou joc a la política municipal fruit d’un model d’estat centralista, disfressat, això sí, d’autonomista. I, diguem-ho també, per una falta d’implicació de determinats poders fàctics siguin locals o nacionals. O poca influència en determinats centres de decisió.

De manera molt esquemàtica m’atreveixo a apuntar alguns elements importants dels darrers temps als quals caldria prestar-hi una atenció preferent. Començo per uns actius que, objectivament, estan complint les expectatives, però que caldria reforçar. Aquí hi trobaríem el Bàsquet Manresa, que ha acabat una temporada brillant amb pocs recursos i que és la imatge més potent de la ciutat internacionalment parlant. També el posicionament turístic que, a poc a poc, va millorant, tot i que crec que l’aposta ignasiana (pel perfil religiós que té) pot tenir un cert sostre. També fires monogràfiques joves com la de gastronomia i vi (Viba) o del tomàquet caldria potenciar-les i difondre-les més enllà del nostre àmbit. En canvi, n’hi ha d’altres que demanen a crits una anàlisi de la realitat i unes propostes innovadores, com són les tradicionals fires de l’Ascensió, de Sant Andreu i un Expobages que ja ho ha començat a fer. Hi ha, tanmateix, una raó objectiva: el comerç i els serveis en general no passen pel seu millor moment, però mantenen la seva força i arrelament. Són unes fires estratègiques a les quals caldria donar-hi una bona empenta partint de propostes agosarades i – per què no?-experimentals i experiencials.

Ja compto que molta gent tant li fa tot això. Que passa olímpicament de tot fent una crítica genèrica a qualsevol entitat o institució. Com també que n’hi ha d’altres que, sistemàticament, ho critiquen tot sense oferir cap alternativa raonable. D’actituds tòxiques prou n’hi ha arreu!També sembla que el món de les finances ho aclapara tot per damunt de l’economia productiva de proximitat. Però es tracta de vacunar-nos contra aquests elements i seguir proposant i treballant. A veure com va tot plegat....


Navega per les etiquetes

OPINIÓ

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Antoni DauraManresa, 1961. Historiador i arqueòleg de formació, avui dia exerceix professionalment de llibreter. Ha estat president del Centre d’Estudis del Bages i del Gremi de Llibreters de Catalunya. Actualment és vicepresident de la Unió de Botiguers i Comerciants de Manresa (UBIC) i del Consell de Gremis de Comerç, Serveis i Turisme de Barcelona.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.