Escorxador municipal (1972)

per J.S., 30 de maig de 2019 a les 11:30 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. L’antic escorxador de Manresa i el recinte del voltant són edificis modernistes, obra de l’arquitecte Ignasi Oms i Ponsa, que va ser construït l’any 1906 al costat de l’actual plaça Bages. 
Foto: Antoni Quintana Torres.

La fotografia està tirada des de la quarta planta de l’edifici del Centre Hospitalari, cantonada amb el carrer Flor de Lis. En primer terme s’intueix l’avinguda de les Bases de Manresa. L’espai dels horts, que eren regats per un antic ramal de la Séquia, va estar format per l’antic Centre Tecnològic. Falten les noves cases i avingudes, així com la gran superfície del Mercadona. A l’esquerra veiem un trosset de la plaça Bages enjardinada i s’hi observa el conjunt de cases, on entre d’altres hi havia el restaurant Stacca, actual Técum, de l’inici del camí de Joncadella. S’observa també part de la barriada Mion, unificada amb els cases noves –abans eren dos sectors ben diferenciats–, amb el col·legi Puigberenguer, i el Collbaix al fons. L’edifici més central de la fotografia, sense vidres i amb els respiradors tradicionals, fou cedit a l’Associació de Veïns i hi guardaven els gegants dins del magatzem, i també unes imponents carrosses dels reis, ja que disposaven d’una cavalcada pròpia. El pati va servir molts anys per organitzar les festes del barri. La biblioteca és a la dreta de la fotografia i encara més en primer terme hi ha un edifici sense teulada que es va ensorrar. Observem dos edificis complementaris, un d’ells havia estat porteria, i l’entrada, on per fora encara podem veure dos relleus amb cap de vaca, que denoten que era un escorxador. Tot i que estava protegit en el primer catàleg, es va perdre un mur doble de selecció, per on feien passar el ramat que anava a ser sacrificat, fins que al final només hi cabien les ovelles d’una en una.
 
Si bé la FUB va néixer el 1986 i va iniciar l’activitat acadèmica el 1990, amb la creació de l'Escola Universitària d'Infermeria, el seu primer edifici es va construir el 2002. La nau de l'antic escorxador es va rehabilitar el 2005 i es va inaugurar com a Biblioteca del Campus Universitari de Manresa, el 22 d'abril. Al costat, acull el Centre de Documentació i Recursos del Parc Tecnològic i Universitari de Manresa. El 2012 es va fer la Clínica Universitària i el 2015 el Centre Tecnològic, es va convertir en la FUB2. Des d’aquest 2019 la FUB3 ocupa les instal·lacions de l’antic Escorxador, rehabilitades per a la formació dels fisioterapeutes i allibera espais de la Clínica Universitària, que amplia la superfície destinada a la simulació. Des del març s’ha completat el recinte amb l’adequació del pati de l’antic Escorxador i la urbanització del solar situat entre la FUB3, la BCUM i l’avinguda Universitària.



Participació