Les Agudes de la Nou de Berguedà

És un conjunt de relleus espectaculars situat al bell mig de la Nou de Berguedà. A l’altre cantó de la muntanya de Sobrepuny, els relleus continuen pel terme de Castell de l’Areny.

per Josep M. Mata-Perelló Josep Girabal Guitart (Geoparc de la Catalunya Central), 10 de maig de 2019 a les 10:58 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


Es tracta d’una sèrie de relleus molt enlairats, força inclinats, que s’aixequen com a conseqüència de formar part del flanc d’un anticlinal;  alhora es troben esgraonats i separats en blocs, en trobar-se afectats per un conjunt de falles que els van desplaçant. Aquestes els han trencat en diversos fragments. Alhora, tot el conjunt es troba recobert per uns materials més joves que constitueixen el relleu de Sobrepuny (1.653 metres d’alçada). Les alçades de les Agudes són més baixes (de 1.400 a 1.600 metres); però no deixen de ser espectaculars. Aquest enlairament és conseqüència també d’estar constituïdes per materials força resistents a l’erosió, com són les roques carbonatades.


Els materials són carbonatats, calcaris i tenen una antiguitat d’uns 70 milions d’anys. Pertanyen al Cretàcic Superior, concretament al Garumnià; mentre que els materials que els recobreixen, especialment al Sobrepuny, tenen una antiguitat d’uns 45 milions d’anys i pertanyen a l’Eocè. Aquests darrers tenen un marcat caràcter detrític, ja que es troben constituïts per conglomerats carbonatats. També molt resistents a l’erosió, com els materials carbonatats, per això el Sobrepuny és la màxima alçada de tots aquests indrets. Aquest conjunt de relleus es troba plenament dintre del sistemes pirinencs, que aquí es caracteritzen per tenir una extraordinària complexitat, molt diferent d’altres. Aquí hi ha unes estructures alineades quasi totes de Nord a –en realitat de direccions NNE - SSW, amb petites diferencies, d’uns indrets a altres–; mentre que a altres llocs pirinencs, les direccions preponderants són gairebé d’Est a Oest –en general de WNW - ESE. Per d’altra banda, predominen els materials cretàcics que formen part del Mantell del Pedraforca Inferior, que s’estén més amplament a ponent de les Agulles, a l’altre cantó del Llobregat, pels termes de Cercs, Vallcebre i Saldes, fonamentalment..

Nom del paratge: Les Agudes de la Nou de Berguedà.
Situació: Terme municipal de la Nou de Berguedà, a ponent del Sobrepuny. Tot i això, també es continuen a llevant, pel terme de Castell de l’Areny.
Importància geològica: Constitueix un conjunt de relleus enlairats, molt espectaculars, que corresponen a una capa de roques carbonatades del Garumnià. Es tracta dels nivells anomenats «clar de Lluna», unes roques d’uns 70 milions d’anys d’antiguitat. Cap a Llevant queden recobertes per materials detrítics més recents, de l’Eocè (d’uns 40 milions d’anys). La particularitat de l’indret és que aquestes calcàries es troben fracturades, per la qual cosa s’han originat una sèrie de blocs, desplaçats els uns respecte als altres, cap endavant i cap endarrere.  Materials geològics: Tenen composició carbonatada. En efecte, es tracta de nivells de calcaries, les quals es troben alternant amb nivells de calcolutites i gresos.

Edat de formació: Els materials de les roques carbonatades són mesozoics,. Concretament, pertanyen al Cretàcic Superior, al trànsit cap al Cenozoic.
Curiositats: Molt prop d’aquest indret, hi ha diverses mines de lignits on es van explotar els lignits intercalats entre els materials del Garumnià, fonamentalment entre els nivells de calcolutites.
Arxivat a:
Paisatge, INDRETS



Participació