Casa Cabot

per Lluís Virós, 29 d'abril de 2019 a les 11:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. El Passeig i els seus voltants es van constituir com a nou centre de Manresa a cavall dels segles XIX i XX, amb una barreja d’edificis d’habitatges burgesos amb fàbriques. Aquesta casa noucentista de 1932, de bona factura i veïna de la dels Lluvià, estava al davant de dues indústries, la Maquinària Industrial i cal Pere Parera (desapareguda).
Foto: Francesc Rubí.

És un edifici plurifamiliar de planta baixa i quatre pisos que resol un xamfrà del carrer del cardenal Lluch, just al davant del carrer de Pompeu Fabra. A l’est limita amb una mitgera i al nord amb el jardí de la casa Lluvià. Destaca per la interpretació que fa del Noucentisme amb una composició de la façana força acurada. La principal característica és l’ús que fa l’arquitecte de les alçades, ja que el xamfrà i el cos d’edifici situat al nord-oest tenen una planta més i simulen torres. El tractament del mur a la planta baixa és d’estuc en fred de color de pedra, que simula carreus clàssics en el basament, i arrebossat a la resta de plantes. La jerarquia de la façana està marcada al xamfrà, on hi ha el portal d’accés amb dues columnes adossades i un gran arc de mig punt, una tribuna amb columnes jòniques de fus llis a la primera planta, un balcó amb barana de balustres de pedra i un escut sobre la porta a la segona planta, una finestra partida en tres amb arcs de mig punt a la tercera planta i un coronament en forma de frontó a les golfes. A la resta de la façana hi destaquen diversos elements ornamentals com frontons triangulars sobre les portes dels balcons de la segona planta, els emmarcaments de les obertures i, especialment, els grans ràfecs de la teulada en els cossos d’edifici que són de tres pisos. Les baranes de la resta de balcons són de ferro i els tancaments de la primera i la segona planta són de persiana de llibret. La coberta s’adapta a les diferents alçades de l’edifici, utilitzada com a terrat a la part posterior. A la torre de planta quadrada situada al nord-oest, la teulada és de quatre vessants.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir la volumetria, l'estructura i la façana, per la rellevància històrica i tipològica, ja que és un edifici singular per la resolució del xamfrà i per l'original joc d'alçades. A més, l’estètica, amb elements historicistes dins d'un llenguatge noucentista, li atorga un elevat valor artístic. Els Cabot eren una família d'empresaris de l'espectacle que van portar el cinema a la ciutat a principi del segle XX, de la qual forma part l’escriptor i intel·lectual Josep Tomàs i Cabot.



Participació