Conversa amb el 'Juan de los pájaros' (3)

per Pere Culell, 29 d'abril de 2019 a les 11:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El Juan González Reina, el ‘Juan de los pájaros’ és un bon amic meu que viu al barri del Xup de Manresa des de fa molts anys. Ha estat sempre un ferm lluitador pels drets socials i nacionals de Catalunya. Durant aquest mes d’abril, hem mantingut una nova conversa, com sempre molt interessant i instructiva.
 
El Juan ha estat recordant, amb llàgrimes als ulls, els primers 22 anys de la seva vida a Andalusia. Treballant de ‘gañán’ de sol a sol per poder menjar almenys un cop al dia el que sobrava als amos. El ‘Juanillo’, com li deien, va ser maltractat per la seva doble condició de pagerol i esquerranós. Sense opció a ensenyament perquè els ‘señoritos’ volien els seus treballadors sense educació i sense possibilitats de guanyar-se millor la vida. Al 1930, els terratinents andalusos tenien el 43% de la terra conreada; ara ja en tenen el 50%. Amb la dificultat de migrar per millorar la vida perquè qui manava volia tenir mà d’obra barata al seu abast. Amb la possibilitat que, arribats a Barcelona, fossin identificats i retornats a casa. Recorda que una vegada va estar a punt de ser acomiadat per renegar, i va ser defensat per l’encarregat que sabia que era una bona persona i un bon treballador. Fart que l’explotessin, va comprar el bitllet del ‘sevillano’, que costava 320 pessetes, i va fugir a Catalunya. 
 
Com tants d’altres, es va sentir expulsat de la seva terra. Aquí va seguir la seva lluita anticapitalista i per tenir millors condicions socials. Ara i sempre ha votat amb Catalunya i mai en contra. No entén que hi hagi migrants o fills de migrants que puguin sentir odi per la terra que els va acollir. Tampoc no va entendre la repressió que es va patir l’1 d’octubre del 2017, per exercir un dret bàsic com és el de l’autodeterminació. Combrega amb les paraules del president Companys: ‘Nosaltres hem de palesar que els únics lligams forts i indestructibles són els lligams que es basen en l’amor i en el lliure consentiment’
 
Arxivat a:
Opinió, 1 d'octubre, OPINIÓ



Participació