La màgia de ser un mateix

per Laura Serrat, 26 de març de 2019 a les 11:57 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
RETRATS. El manresà Jordan Bosco afirma que ser mag dona el poder de sorprendre.
Foto: Marc Prat.

Estén una baralla de cartes sobre la taula. Es treu un jersei de llana blau marí i es corda una camisa vermella de conjunt amb una americana negra. Avança cap al fons del seu local on té una pati amb una gàbia amb dos coloms domesticats. Obre la porta i n’agafa un que es manté quiet a les seves mans. Les plomes són blanques i ressalten el color dels ulls. Vermells. «El poder d’atracció que genera la màgia em va captivar quan tenia dotze», explica el mag manresà Jordan Bosco. Ara en té quaranta-un i, al llarg d’aquest temps, ha arribat a la conclusió que la màgia només transmet si el mag es capaç de ser ell mateix. Aquest és el consell que dona als alumnes que assisteixen a les seves classes particulars en un local del carrer de la Sardana, de Manresa. Un espai que vol convertir en una botiga on vendre els jocs de màgia que fabrica ell. 
 
Treu el fum del cigarret mentre parla sobre la seva infància. S’asseu en un despatx situat al local que vol convertir en una botiga. Al seu darrere, la paret està coberta de fotografies en les quals la seva filla és la protagonista. Els cabells castanys van a joc amb els ulls i el cos és menut. Aquest últim tret el va impulsar a aprendre màgia. «La majoria de mags comencem a practicar aquest art per una inseguretat», confessa Jordan Bosco. Explica que a l’escola se’n reien d’ell perquè era més baixet que la resta, «però la màgia ho va canviar». «Portava mocadors, monedes o cartes a classe, feia jocs de màgia i els deixava bocabadats», recorda. Assenyala que la màgia el va ajudar a guanyar autoestima perquè «ser mag et dona el poder de sorprendre».  
 
Els llibres sobre màgia l’han guiat durant aquests anys. N’ha llegit més d’un centenar. Però durant els inicis també va aprendre l’art a través de mags manresans com Arturo el Grande. Els veterans van dur-lo a conèixer les grans botigues de jocs de màgia a Barcelona. Però allà va topar amb la barrera que dificulta esdevenir mag: els preus desorbitats dels jocs de màgia. «Els jocs més sofisticats poden arribar als 2.000 euros, ja que també s’ha de tenir en compte que estàs comprant el secret», apunta el mag. Sense enfonsar-se, va decidir començar a fabricar els seus jocs de màgia i ara ja compta amb cinc o sis models propis que ven de forma "online", tot i que aviat tindrà una botiga física. 
 
A l’interior del local, s’amaga un taller farcit de materials que esdevindran elements màgics per als seus espectacles. Des dels catorze anys, recorre Catalunya els caps de setmana per oferir actuacions. Explica que, a l’hora de preparar un espectacle, s’ha de dissenyar el guió, triar la música i cercar l’originalitat per presentar els jocs de màgia. «Tots els mags poden fer desaparèixer una carta i l’únic que et diferencia és la història que expliques per arribar a eliminar-la», considera. Per a Jordan Bosco és important buscar-hi el toc d’humor. «Durant l’actuació soc extravertit i interactuo constantment amb el públic», destaca. «La millor manera de fer màgia és sent un mateix i potenciar els trets més característics del caràcter», ressalta. Però lamenta que quan fa classes a nens i nenes s’adona que tenen la tendència a calcar l’expressió de mags famosos o bé dels que expliquen els trucs a Youtube. Segons el mag, l’únic camí és «buscar la pròpia personalitat». 
Arxivat a:
Gent, màgia, RETRATS



Participació