Josep Girabal Guitart / Josep M. Mata-Perelló / Ferran Climent Costa (Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central) | Actualitzat el 14/02/2019

El meandre de Sant Benet de Bages

INDRETS. Al sud de la vila de Navarcles comença una pista a força alçada sobre el Llobregat, amb bones vistes de la plana del monestir de Sant Benet. En un curt passeig podrem contemplar com el riu forma una elegant corba o meandre, la riba externa del qual és abrupta, mentre que la interna és una plana ben aprofitada per al conreu. 


La configuració d’aquest paisatge la devem a l’acció del Llobregat durant els darrers milers d’anys. Cal remarcar que quan un riu passa per una corba la força centrífuga empeny l’aigua cap a la vora externa del revolt, que és on té més velocitat, mentre que al costat intern el corrent és més lent. En les riuades, l’aigua i els materials que arrossega impacten amb força a la riba externa i la van erosionant; si la riba és muntanyosa es va formant un balç o cingle com el que tenim sota el camí. A la riba interna del meandre passa el contrari: l’aigua hi porta menys velocitat i part del material que arrossega (còdols, sorres i llims) s’hi diposita. Aquest procés d’erosió d’una riba i sedimentació a l’altra fa que amb el temps el meandre es vagi fent més pronunciat i a la vora interna s’hi formi una fèrtil plana coberta de materials d’al·luvió. 
 
Es molt recomanable seguir la pista que hem començat, ja que a més de bones vistes tindrem variats elements d’interès geològic en ben poc tros: roques calcàries d’origen coral·lí, estrats de pedra sorrenca, un caos de grans blocs, la clotada i la gran balma del Sot Gran, la font dels Burjons... I ja que som a Navarcles podem anar a la visita guiada al campanar, on es projecta el vídeo "Navarcles sota el mar", que explica de manera planera i divertida el que ha passat aquí durant els darrers 40 milions d’anys. I a dalt del terrat trobareu uns plafons explicatius del paisatge geològic que s’hi contempla. Turisme cultural i de proximitat.
 
Nom del paratge: Meandre de Sant Benet.
Situació: Per la banda de Navarcles el lloc d’observació que proposem és a la pista que comença al final del carrer Talamanca, tan sols a una cinquantena de metres de la darrera casa. I val la pena anar a la rodalia del monestir de Sant Benet, situat en un extrem de la plana al·luvial, des d’on tindrem una visió complementària del meandre.
Procedència del nom: El conegut monestir dona nom a aquest indret.
Situació geològica: La zona forma part de la Depressió Geològica de l’Ebre.
Importància geològica: L’observació del meandre ens permet comprendre fàcilment la dinàmica fluvial, i si seguim tan sols un tram de la pista trobarem un interessant conjunt de materials geològics d’origen marí.
Materials geològics: Les roques que trobarem a la pista procedeixen d’esculls coral·lins i sediments marins: calcàries coral·lines, gresos formats a partir de sorra i margues blaves que havien estat argiles dipositades en fons marins poc oxigenats.
Edat de la formació: Els materials al·luvials de la plana han estat aportats pel riu els darrers milers d’anys. Tota la resta de terrenys són de l’Eocè, d’una antiguitat, a l’entorn de 40 milions d’anys, època en la qual un llarg golf obert a l’Atlàntic arribava fins a la Catalunya Central.
Curiositats: Al segle X els monjos van rebre les terres on van edificar el monestir de Sant Benet i consta que l’indret s’anomenava l’Angle de Montpeità (un angle és una corba d’un riu, dit d’altra manera, un meandre).

Navega per les etiquetes

INDRETSmeandreSant Benet

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.