Del barri Antic al barri Intestí

per El Pou, 9 de gener de 2019 a les 12:56 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 de gener de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


L'inici d'any és una època complicada, no només per les vaques magres de gener després de l'huracà de consumisme nadalenc, sinó pels danys col·laterals d'aquestes festes. Vaques magres i bacons desenfrenats. Qui no ha viscut mai aquesta escena: en un dels àpats que emboteixen l'últim tram del calendari, des del sopar d'empresa fins al dinar de Reis, hi ha un dels participants que amb el cinturó i el botó dels pantalons descordats busca desesperadament una superfície horitzontal on caure rodó per permetre a l'organisme concentrar totes les energies en la feixuga digestió. És "la primera baixa". Passen les hores i, quan sona la botzina del final de la sobretaula infinita -motivada per haver exhaurit les existències de tota gota destil·lada en el perímetre o per haver acabat amb la paciència dels amfitrions-, es pretén despertar "la primera baixa" de la llarga migdiada, però resulta que no es tractava d'una becaina, sinó d'un coma.
 
Així, la tendència a l'alça durant el mes de gener és tenir colesterol a la sang, tensió arterial elevada, sobrepès o obesitat, i diabetis. I Manresa com a Cor de Catalunya ha de vetllar per una bona salut dels seus habitants. Antigament s'havia celebrat la Setmana del Cor, però el 2016 va ser la sisena i última edició d'aquesta setmana divulgativa de la salut "cardiovascular". És per aquest motiu que l'Agència de Salut Pública de Catalunya, juntament amb altres entitats de la ciutat, van promoure la setena edició de la Setmana del Cor just després de les festes nadalenques, la segona setmana de gener de l'any 2022. Es van organitzar tota mena d'activitats per ajudar a millorar la qualitat de vida dels manresans i disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars, com ara la xerrada "La fava del tortell de Reis: la diabetis" o caminades i curses populars com la d’"Obesitat, m'atrapes?" Però sense cap mena de dubte el fet que va protagonitzar aquella setmana va ser el canvi de nom del barri Antic de Manresa per barri Intestí. L'Ajuntament va justificar la idoneïtat del nom per denotar el perill de les digestions pesades i l'argumentari girava fonamentalment en el fet que el barri Antic té forma d'intestins que desemboquen al Cardener –tot i que popularment es va entendre que el nou barri Intestí era el barri que més rebia l'impacte de les males decisions de la ciutat. Per celebrar el bateig del barri es va dur a terme l'espectacle musical i lumínic "Els intestins de Manresa", una representació artística a l'estil del "Lux Mundi" a la Seu, l'any 2018. Els carrers del barri es van il·luminar simulant l'interior dels budells i la música recreava els sons abdominals. Una experiència que per als veïns del barri va ser difícil de digerir.



Participació