Jordi Sardans | Actualitzat el 05/04/2012

Periodisme i noves tecnologies

El món del periodisme s’ha mogut durant dècades entre dues tendències: aquells reporters que han estat els primers a aconseguir una notícia i l’han redactada ràpidament i aquells altres a qui ha interessat més l’elaboració de reportatges propers a la novel·la, que en el seu naixement es va conèixer universalment amb la fórmula del Nou Periodisme, que té com a màxim exponent Tom Wolfe. La immediatesa, però, té un problema: no permet contrastar la informació i aquest és un requisit imprescindible per oferir una notícia ètica i rigorosa, que també haurien d’aplicar actualment les xarxes socials.

Arran de l’aparició de les noves tecnologies (NT) i fonamentalment internet, hi ha qui ha dit que el periodisme professional no té sentit ni futur. En front d’aquesta afirmació, la majoria de periodistes tenen clar que aquestes NT són més uns instruments d’ajuda que no pas una competència directa. És cert que aquests darrers anys ha canviat substancialment la forma de treballar, però l’essència del veritable periodisme és manté intacta. El periodisme ha d’estar compromès sempre amb la veritat per no posar mai en perill la seva credibilitat ni la del mitjà que representa, encara que això li suposi enfrontar-se amb l’empresa que el paga o al poder que el vol coartar: la independència és consubstancial a la professió. Aquesta és una altra de les grans virtuts del bon periodista.

Però, avui dia no n’hi ha prou amb informar, cal també saber interpretar correctament els fets per orientar els lectors o espectadors sobre el significat de la informació. Malgrat el que opinen alguns, el periodisme real no es fa a través d’una pantalla d’internauta sinó que continua sent necessari sortir al carrer i parlar cara a cara amb els testimonis dels fets. Cal entendre que una eina per si mateixa no comunica res. És cert que el ciutadà de peu és sovint el primer testimoni d’un fet i, per tant, una font informativa de primer ordre, però tot i així, el periodista encara que arribi més tard al lloc dels fets, n’ha de saber treure’n l’entrellat i explicar-ho amb un llenguatge correcte.


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Jordi SardansHistoriador i Llicenciat en Ciències de la Informació. Ha publicat diversos llibres relacionats amb la història local. Membre fundador de la revista El Pou de la gallina, en va ser cap de redacció i, des de de 1994, n'és el coordinador. També ha col·laborat amb el diari Regió7 on, setmanalment publica una columna d'opinió.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.