Manresa de cine

per El Pou, 19 de desembre de 2018 a les 12:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
  EDITORIAL DEL CUL
Il·lustració: Laura Estrada.

Des de fa temps, els localitzadors de cinema i de grans produccions audiovisuals solen recórrer a Budapest per reproduir qualsevol escenari monumental perquè, a l’hora de rodar, s’hi posen bé –tant la capital com la resta d’Hongria miren de trencar del tot amb l’etapa de l’òrbita soviètica–, surt baratet i, com es diu col·loquialment, "cola" fent-la passar per ciutat imperial o com a "decorat" de qualsevol cinta d’època... per no parlar de qualsevol recreació de l’etapa comunista enmig de la inconfusible arquitectura constructivista. A més, gràcies als recursos de postproducció actuals, és possible fer bones trampes i fer passar bou per bèstia grossa a l’espectador. És clar que hi ha d’haver certs elements físicament reals, si no seria tot de mentida i es descobriria la martingala. Calen edificis, carrers, portals, cotxes, extres ben caracteritzats i vestits, etc. perquè la cosa funcioni. D’aquesta manera, l’encara massa atrotinada Budapest, per la pantalla llueix amb una resplendor inaudita.
 
A Manresa està començant a passar el mateix. Som "main stream" en el món audiovisual. La ciutat s’està convertint, com Nova York, en un plató natural de produccions de tot tipus. En els últims temps –i no és pas la primera vegada– s’hi han rodat diversos anuncis, sempre, això sí, coincidint amb la campanya nadalenca on la llum fa que tot llueixi per damunt de les seves possibilitats. Més enllà dels anuncis, però, també ha estat la localització de pel·lícules o de sèries com "Hache", produïda per la coneguda plataforma Netflix, que està aprofitant diferents indrets del centre històric per ambientar-hi el món de la droga a la Barcelona dels anys 60. Manresa no ho és pas, Barcelona. Però, és clar, la capital catalana té un altre preu i requereix permisos més feixucs. El rebombori ha estat tan gran que el rodatge fins i tot ha obligat a ajornar actes previstos com la subhasta que l’Associació contra el Càncer a l’entorn del Casino. El setè art es converteix en motiu de força major. 



Participació