BUGADA AL POU. Desembre 2018

per El Pou, 19 de desembre de 2018 a les 12:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PER QUINTÍ TORRA CORDONS
El clan de la consellera
 
Vivim temps convulsos en clau política, sens dubte. No hi ha dia que no hi hagi trifulgues entre governs i oposició, partits polítics d’aquí i d’allà o entramats judicials que ja no saps on comencen i, el que és pitjor, com acabaran. La premsa no para de sucar-hi pa. I, evidentment, en funció de qui controla el mitjà s’hi recrea, hi passa per sobre o, directament, silencia. En la tria comença el biaix, vaja. El dia 30 de novembre "El Periódico" publicava una extensa informació sobre les suposades adjudicacions de serveis a persones de l’entorn quan l’actual consellera de Cultura, Laura Borràs, dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. L’anècdota curiosa és que ho il·lustrava amb la presentació del cicle Tocats de Lletra a l’Espai Òmnium de Manresa, amb Antoni Daura, Anna Crespo, Joan Elies Adell i... Jordi Estrada, responsable de les pàgines de cultura de la nostra revista i autor del tema d’aquest mes. La tria de la foto també s’ha fet pel broc gros i qui dia passa, any empeny.
 

 
Convidats especials
 
Parlant de les màximes autoritats del govern i de les institucions del país, em fixo en una fotografia captada a Las Vegas, on la Pili –i la resta de germans Garcia– ja estan acostumats a rebre visites especials d’allò que en diríem VIPS. La imatge me la fa arribar un client sorprès que va captar el president del Parlament, Roger Torrent, fent un got acompanyat de l’alcaldable d’ERC, Marc Aloy, el dia que va venir a la ciutat a donar-li suport en la cursa cap a les eleccions municipals del maig. De fet, els republicans de la ciutat han estat els primers a encetar la precampanya, probablement perquè Aloy debuta com a cap de llista. De fet, a Manresa ja hi ha penjats diversos cartells amb les cares del candidat i del mateix Torrent, segona màxima autoritat de Catalunya, exalcalde de Sarrià de Ter i company de partit.   

 
Fa cinquanta anys
 
De trobades d’excompanys i companyes de classe a Manresa se’n fan una bona pila. Algunes més nombroses que altres i, és clar, com més anys passen, menys possibilitat hi sol haver de mantenir el contacte amb aquells amb qui es va compartir pupitre. La foto que m’ha fet arribar un dels alumnes testimonia la voluntat de retrobar-se d’un grup que, ara fa 50 anys, va acabar quart de batxillerat al nou col·legi La Salle Manresa, que s’acabava d’inaugurar al carrer de la Pau. De fet, en total, la promoció aplegava una vuitantena de joves que contemplaven plegats com al món hi passaven esdeveniments tan rellevants com la Revolta de Maig a París o la Primavera de Praga. La majoria havien nascut entre 1953 i 1954 i, justament aquest 2018, fan 65 anys. El fet va servir d’excusa perquè organitzessin una trobada per recordar el que, per a molts, va ser el darrer curs escolar o, en tot cas, el final d’una etapa important de la vida. Així, una quarantena dels integrants d’aquella promoció van participar el dissabte 10 de novembre en una cita que va incloure una recepció matinal al col·legi. Entre els integrants de la promoció hi ha el promotor cultural Joan Morros i el president de l’associació editora d’aquesta revista, Jaume Puig. 
 

 
Ciutadans funeraris
 
Les dependències municipals, de vegades, amaguen sorpreses. Algunes, fins i tot obliguen a aturar-se i mirar les coses dues vegades. Com m’indica una subscriptora, i me’n fa arribar una fotografia feta amb el mòbil, si aneu a la Unitat de Gestió de Serveis Funeraris, a l’última planta de l’edifici de l’Ajuntament, en entrar trobareu aquesta estampa amb les cares d’Albert Rivera i Inés Arrimadas. El cas és que al costat de l’oficina on es gestionen els temes de morts i cementiris hi ha el despatx del grup municipal de Ciutadans que considera –si mirem els mitjans, de fet, és així– que el partit està en campanya permanent i, per tant, té penjades com a credencials a la Casa Gran les cares dels tòtems de la formació.  
 
 
A prova de fatxes
 
De fet, la batalla de proclames, símbols i banderes està propiciant una escalada de bretolades, pintades i batudes nocturnes. Aquest mes de novembre, arreu del país i també a la nostra ciutat, s’han repetit els atacs feixistes. I la cosa, com que sol quedar del tot impune, sembla que no afluixa. A Manresa, l’atac de la ultradreta va quedar reflectit amb pintades a les façanes de les seus de les entitats sobiranistes com Òmnium, al carrer de Sobrerroca, o a l’Ateneu la Séquia. Com a mostra resistència i de no defalliment, els CDR de la ciutat han penjat ben alta i visible la pancarta que veieu a la fotografia, a la xemeneia de l’antiga fàbrica del Salt. 
 



Participació