Veïns implicats

per Antoni Daura, 5 de desembre de 2018 a les 12:01 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de desembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
Fa poques setmanes es donava a conèixer una iniciativa curiosa i interessant: un grup de veïns del carrer de Josep M. Planes –que enllaça la plaça de la Font de les Oques (al costat del carrer de Carrasco i Formiguera) amb el passeig de Pere III, pel darrere de l’edifici de Correus– han instal·lat un mural on es fa una petita referència biogràfica al jove periodista al qual està dedicat el carrer. Va ser assassinat l’any 1936 a Barcelona i és un dels referents del valent periodisme d’investigació dels anys 30 del segle passat, a banda de formar part de la galeria de manresans il·lustres.
 
Fent aquesta acció s’aconsegueixen tres coses molt importants: donar a conèixer al vianant qui era la persona que dona nom al carrer per on passa, implicació sociocultural amb la ciutat i millora de l’aparença d’un espai fins ara marginal, al costat de l’entrada de la finca comunitària.

 
Pot semblar una qüestió anecdòtica i només simpàtica, però penso que va molt més enllà i val la pena donar-hi valor que té. No és, lamentablement, corrent que la ciutadania faci accions d’aquest tipus i s’impliqui en afers d’àmbit ciutadà. És alhora una mostra més de l’intent de dignificar diversos racons urbans, que s’han de situar al costat d’altres iniciatives de decorar, amb murals realitzats per artistes, parets mitgeres que es trobaven en un pèssim estat. L’Ajuntament ha tingut l’encert de proposar un pla que a poc a poc ha anat donant els seus fruits. Alhora contribueix a millorar significativament la informació que el ciutadà té de la història de la ciutat i de les característiques de determinats indrets, en la línia dels plafons informatius que hi ha escampats, per iniciativa municipal, en diversos espais i monuments d’interès històric i artístic.
 
Per tant, em cal felicitar els seus promotors, desitjant que pugui servir alhora d’exemple per a d’altres llocs. I esperant que ara no vinguin els brètols compulsius que hi ha pel món a trinxar tot allò que veuen net, polit i endreçat.
 



Participació