Antiga església de Sant Josep del Poble Nou

per Lluís Virós, 26 de novembre de 2018 a les 13:51 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. Ara fa poc més d’un segle, el barri del Poble Nou estava en plena expansió i la llunyania relativa del centre de la ciutat aconsellava la construcció d’una església pròpia que pogués servir de parròquia. 
Foto: Francesc Rubí.

Tot i l’aparença d’edifici inacabat, aquesta església situada a la cantonada entre el carrer Major i la plaça de mossèn Vidal és un element patrimonial de prou valor, construït entre 1903 i 1915, en estil historicista neogòtic, per l’arquitecte Alexandre Soler i March. Es tracta d’una església de dimensions reduïdes i de planta rectangular amb la rectoria adossada a l’absis i construïda en el mateix estil. En les façanes exteriors presenta una rica decoració d'elements romànics i gòtics, que es combinen amb altres de disseny modernista o d'inspiració naturalista. A la part posterior té una petita torre adossada a un costat. L'edifici no queda aïllat sinó que està completament envoltat per altres construccions. A la façana principal, el portal d'entrada està elevat per uns esglaons, i és molt senzill: amb un arc de mig punt que té unes arquivoltes en degradació. A sobre hi ha un element neogòtic amb tres petits òculs, a la part principal, més amunt, hi ha un gran finestral tripartit amb arcs apuntats i tot el conjunt és coronat per un relleu amb la imatge de sant Josep i una creu situats sobre la cornisa.
 
La construcció de l'església comença el 1903 quan Manuel-Ignasi Vallés i Pons va cedir aquest terreny a les Tortonyes en agraïment per la guarició del seu fill. El mateix any, el bisbe Torres i Bages i els de Lleida i Tortosa fan donatius per construir l’església. El 1913 s’hi va col·locar un baix relleu en pedra amb la imatge de sant Josep, obra de l'escultor Ferrer, i el 1935 es va culminar l’acabament piramidal del campanar. L’església de Sant Josep està protegida de manera integral pel catàleg de patrimoni de Manresa, per la importància històrica i artística. Amb la construcció de la nova església parroquial, hi ha el perill que aquesta caigui en desús.
 
PER SABER-NE MÉS:
 
-SARRET I ARBÓS, Joaquim (1924), "Història religiosa de Manresa,volum IV de la Monumenta Historica Civitatis Minorisæ", Impremta i Enquadernacions de sant Josep, Manresa.
 
- GASOL, Josep M. (1978): "L'església de Sant Josep de Poble Nou, de Manresa". Manresa.



Participació