Lluís Virós | Actualitzat el 12/11/2018

Edifici del carrer del Born, 5 (El Caribú)

PATRIMONI CIUTADÀ. El carrer del Born forma part del centre comercial de la ciutat, un entorn consolidat format per edificis d'habitatges benestants fets amb la intenció de remarcar la importància social de viure en el centre. Es tracta d’edificis amb façanes ben composades de diferents estils, com aquesta casa d’habitatges neoclàssica, de 1898, que resol dues cantonades entre els carrers del Born, d’Urgell i de Cirera.
Foto: Francesc Rubí

L’edifici, de planta baixa i quatre pisos té dues funcions, la comercial a la planta baixa i la residencial a la resta. El parament és d’estuc que imita carreus buixardats, excepte a la planta baixa, construïda amb carreus de pedra, tot i que pràcticament no es veuen a causa de la decoració dels comerços. Les obertures estan ordenades per eixos verticals: a l’entresol hi ha unes finestres petites i a la resta de plantes hi ha balcons amb baranes de ferro forjat. La disposició d'aquests balcons és decreixent en alçada, un efecte típic en el neoclassicisme. La façana està coronada per una cornisa suportada en permòdols que recorre tot el perímetre superior. També són interessants el portal principal al carrer d'Urgell, amb muntants i llinda de pedra, i la curiosa escala de volta catalana. Altres elements decoratius característics d’aquesta façana són els bonics suports per a fanals en ferro forjat i el relleu de la cantonada que sembla un Sagrat Cor. En el xamfrà amb el carrer del Born també hi destaca la decoració exterior de la botiga El Caribú i el tractament ornamental del pilar de la cantonada, una obra realitzada en el període de transició entre el modernisme i el noucentisme, utilitzant plaques de fusta i pedres nobles.
 
El catàleg de Manresa protegeix l’edifici de manera parcial, és a dir la volumetria, l'estructura i la façana, per la rellevància històrica, artística i tipològica, i també per la capacitat d'integració i d’enriquiment del paisatge urbà.

Navega per les etiquetes

PATRIMONI CIUTADÀcarrer del born

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.