Commemoració del 150 aniversari de la Batalla del Bruc (1958)

per Mireia Vila, 29 d'octubre de 2018 a les 11:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El diumenge 15 de juny de 1958 es va commemorar a Manresa el 150è aniversari de la Batalla del Bruc. En la retòrica franquista, la victòria dels sometents locals a Montserrat contra l’invasor francès es veia com un clar precedent de l’"Alzamiento Nacional". 
Foto: Arxiu Comarcal del Bages

Tal i com s’esforçaven a reiterar els mitjans del règim, el 6 de juny del 1808, igual que el 1936, els sentiments sagrats de pàtria i religió es van alçar per frenar els principis nefastos del liberalisme i el comunisme, tot això sense obviar la iniciativa que van tenir els manresans en aquells fets. En paraules dels columnistes de l’època, Manresa «inició en Cataluña la hoguera en que debían quemarse las alas las invictas águilas napoleónicas».
 
És per això que, ja el diumenge abans, es va fer al poble del Bruc una concentració de falangistes i sometents de les poblacions que van participar en la batalla. Durant el franquisme, el sometent, sota la direcció de la Guàrdia Civil, encara desenvolupava funcions de vigilància, en especial a les poblacions menors, on va ser clau en la persecució dels maquis. La Falange va costejar els autocars, a fi que tots els ciutadans que ho desitgessin poguessin participar en l’acte d’homenatge als herois del Bruc. La setmana següent, a Manresa, la commemoració va tenir un caire més cívic. Els actes van començar el dissabte, amb un concert al Passeig per part de l’Agrupació Municipal de Música. El diumenge es va fer un ofici solemne a la Seu, en què les banderes de les confraries de la Puríssima Concepció i dels Sants Patrons van ocupar el lloc d’honor. Segons la llegenda, els dos antics estendards havien estat cabdals per a la victòria. Igual que la bandera del Sant Crist d’Igualada, gaudien de la consideració de capità general de Catalunya, cosa que els donava els mateixos honors que els titulars d’aquest càrrec militar.
 
La imatge captura el moment en què les dues banderes, portades pels representants de les respectives confraries, eren traslladades des de la Seu al balcó de l’Ajuntament, on presidirien la desfilada de la guarnició militar de la ciutat. Darrere seu, figuren les autoritats militars, acompanyades de l’alcalde Joan Moll Vall (centre). A continuació, s’entreveuen els membres de la Guàrdia Urbana amb uniforme de gala. La jornada va continuar amb una sessió acadèmica a l’institut Lluís de Peguera, que coincidia amb el 50è aniversari de la concessió de l’edifici, destinat a l’ensenyament mitjà. La lliçó va anar a càrrec de Joan Vilà Valentí, doctor en Geografia, que va exposar la seva tesi sobre el Bages. El colofó de la jornada va ser la benedicció dels terrenys de la futura "Escuela de Maestría Industrial", l’actual Lacetània.



Participació