Conversa amb el 'Juan de los pájaros' (2)

per Pere Culell, 22 d'octubre de 2018 a les 14:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
 
El Juan González Reina, el 'Juan de los pájaros', és un bon amic que viu al barri del Xup de Manresa des de fa molts anys. Ha estat sempre un ferm lluitador pels drets socials i nacionals de Catalunya. Durant aquest mes d'octubre, hem mantingut una nova conversa, com sempre molt interessant i instructiva.
 
El Juan està molt preocupat per l'increment de la força del franquisme al Regne d'Espanya, que ell sempre ha defensat que mai no havia desaparegut. Amb el règim del 78, els franquistes es van mantenir dins de moltes institucions, van conservar els seus símbols i tot el seu poder. Fa molts anys que, juntament amb Xirinacs, parlava de la traïció que suposava acceptar la Constitució, escrita amb l'amenaça dels militars a l'habitació del costat. Fruit d'allò, la situació actual. Aparició d'escamots contra la llibertat d'expressió, agressions al carrer de gent pacífica i democràtica, presos polítics i capdavanters de moviments socials a la presó, polítics i rapers exiliats... En fi, desbocament de la desinhibida ultradreta, proliferant en diversos partits. No creu que aquests partits es puguin considerar democràtics, quan només apliquen de forma barroera la Constitució contra el poble, menteixen contínuament per mantenir els seus privilegis i emparen els seus corruptes amics del règim. I negant que en sabessin res, després d'anys de poder. Per això cal adreçar-se al poble per tal d'evitar que tornin a manar, a mentir i a trair. 
 
També considera que els cossos i forces de seguretat del Regne hostatgen dins seu molts franquistes. N’és la prova la seva brutal actuació durant el referèndum de l'1 d'octubre passat. La repressió contra milions de catalans només per donar la seva opinió ha rebut crítiques d'arreu. És molt injust la presó i l'exili de polítics nostres i d'altres nombrosos catalans. Gent honrada, pacífica i lluitadora per una República Catalana justa, solidària i lliure. Només per no pensar com ells. Aquests que només s'omplen la boca de Constitució, que segurament ni la van votar, volen, anticonstitucionalment, buidar de competències l'Estat de les autonomies que van crear per diluir els drets i les ànsies d'autogovern de gallecs, bascos i catalans. No han acceptat mai que, abans d'Espanya, existeixen d'altres realitats mil·lenàries i han pretès el que sempre han fet amb les seves colònies: uniformitzar i reinterpretar la història. La darrera atzagaiada és de la Inés Arrimadas, assegurant que «l'estat espanyol no va afusellar Lluís Companys».
 
Com diu el Lluís Gavaldà, el dia 1 d'octubre hi va haver un abans i un després, un trencament definitiu amb un estat que ni ens entén ni ens vol entendre.
 
 



Participació