Jordi Sardans | Actualitzat el 19/07/2018

UPC-EPSEM Manresa

 
El premi Actius Socials per a la UPC-EPSEM, en el marc dels Premis Regió7 2018, és un nou reconeixement ciutadà en el 75è aniversari de l’Escola. L’actual directora, Rosa Argelaguet, hi va fer un repàs històric i sobretot de la projecció de futur del centre. Els inicis cal buscar-los l’any 1942, amb la creació de l’Escola de Capatassos Facultatius de Mines de Manresa. Va iniciar l’activitat docent el curs 1943-44 dins l’edifici de l’institut Lluis de Peguera, posteriorment compartida amb un local del carrer Barcelona. La inauguració oficial del nou edifici va ser el 30 de març de 1974, però dos anys abans s’havia integrat a la UPC, amb el nom d’Escola Universitària Politècnica de Manresa. La creació del departament d’Enginyeria Minera i Recursos Naturals el 1989 va permetre una autonomia organitzativa per retrobar línies de recerca i participació amb d’altres centres. L’any 2006 va passar a  ser Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa, per impartir el segon cicle de l’Enginyeria de Mines.
 
La projecció de futur passa, segons l’actual directora, per entendre la universitat com un pilar clau en el procés de creació de riquesa que té impacte directe en l’economia del territori. Els estudiants fan pràctiques a les empreses mitjançant els convenis de cooperació educativa i s’incorporen plenament al mercat de treball. Aposten per una docència d’excel·lència amb un professorat motivat i amb experiència. Així, els seus estudis de mines estan al capdamunt en el rànquing universitari de la fundació BBVA. Com a universitat oberta al món, valora els intercanvis de coneixement i participen en projectes de mobilitat internacional, tant amb investigadors que venen a Manresa a fer recerca, com estudiants d’aquí que fan graus i màsters en universitats estrangeres. Valoren la recerca i la transferència de tecnologia i des del 2018 funciona el Centre Específic de Recerca (CER), amb més de 25 investigadors doctorats a Manresa. És una universitat compromesa amb la societat, per la formació en ciència i tecnologia, però també amb sostenibilitat, respecte al medi ambient, llibertat de les persones i la seva diversitat, la inclusió o la no discriminació per raó de gènere. Dos exemples, l’ONG de la mineria per al desenvolupament i l’aposta per la indústria 4.0 per encarar un futur millor.

Navega per les etiquetes

UPC-EPSEMuniversitatOPINIÓ

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Jordi SardansHistoriador i Llicenciat en Ciències de la Informació. Ha publicat diversos llibres relacionats amb la història local. Membre fundador de la revista El Pou de la gallina, en va ser cap de redacció i, des de de 1994, n'és el coordinador. També ha col·laborat amb el diari Regió7 on, setmanalment publica una columna d'opinió.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.