Antoni Virós | Actualitzat el 31/05/2018

Capella de Sant Ignasi Malalt

PATRIMONI CIUTADÀ. Fa pocs mesos el mur exterior d’aquesta petita capella va ser portada d’El Pou de la gallina com a exemple dels diferents tipus de senyalització del patrimoni. Està situada en la placeta que hi ha entre la plaça Major i les escales del Carme, en el centre històric de la ciutat, envoltada d’habitatges antics. 


És una antiga casa de la família noble Amigant que ja existia el segle XVI i que el 1703 es va convertir en capella per rememorar l’estada de sant Ignasi. Així, es va construir en estil barroc i es va renovar el 1778 en neoclassicisme tradicional després de ser cremada durant la guerra de Successió.
 
Es tracta d’una capella de petites proporcions, de planta unitària, adossada per dos costats, el lateral i el posterior, a d'altres construccions d'alçada similar. La planta és rectangular i presenta dues façanes que fan cantonada. El portal d'accés és d’arc de mig punt, desplaçat del centre de la façana principal i amb un òcul al damunt, semblant als dos òculs que hi ha a la façana nord. Més enllà de les plaques commemoratives, a la façana hi destaca com a element decoratiu un gran escut nobiliari de la família Amigant. El parament del mur és arrebossat i s’ha restaurat recentment. L’interior és presidit per un quadre que mostra sant Ignasi postrat en un llit atès per membres d’aquesta família noble. Recentment s'ha adequat la placeta per millorar-ne els aspectes d'accessibilitat i l’espai urbanístic, cosa que ha enriquit l’edifici.
 
La capella es va construir per commemorar que la principal família noble de Manresa, els Amigant, van acollir sant Ignasi durant les dues ocasions en què va caure malalt durant la seva estada a Manresa l’any 1522. Aleshores era una casa apta per atendre malalts i, quan sant Ignasi va esdevenir una celebritat, ràpidament es va convertir en un objecte de culte. Per això, els Amigant van aixecar la capella amb l’escut heràldic i el quadre de grans proporcions de l’interior. La capella està protegida de manera integral pel catàleg de patrimoni de Manresa per la importància històrica i artística com a element amb valor tradicional i urbanístic que configura aquest típic espai del nucli antic.
 
PER SABER-NE MÉS:

- JUNYENT, Francesc, El patrimoni històric i artístic (dels orígens als nostres dies), Edicions selectes Parcir, Manresa,1994, pàg. 118.

Navega per les etiquetes

PATRIMONI CIUTADÀSant Ignasi

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.