La Cova, Sant Jordi i el rat

per El Pou, 8 de maig de 2018 a les 13:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 8 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
MANRESA, ESPÒILER 2022. PER EMISSARI 2022


“... Sant Jordi observava amb satisfacció com el gegantí rat engolia la reina, l'última membre de la família reial que era sacrificada pel bé comú després de ser escollit a les urnes pels manresans. Mentre el rat eructava, el cavaller va sortir de l'amagatall i va enfonsar la llança al ventre de la bèstia. La sang blava va brollar a raig fet fins a inundar la cova i fluir com un riu pels carrers...”.
 
Aquest és un dels últims fragments de la nova llegenda de Sant Jordi que es va treure de la màniga la ciutat de Manresa l'any 2022. L'objectiu: ressituar el relat a la capital del Bages i no pas a Montblanc, tal com va aplegar el folkorista Joan Amades al "Costumari Català" (1952). L'afany de convertir Manresa en una ciutat farcida d'atractius turístics va ser un dels dos motius pels quals es va voler apoderar de la llegenda de Sant Jordi i donar un plus de rellevància a la Cova de Sant Ignasi, per convertir-la en l'escenari on va succeir el relat i en la gàbia on viu la rata gegant descendent del temible rat. 
 
La dificultat de trobar una bèstia similar a un drac per ser exhibida a la Cova va resultar en la decisió de substituir el monstre per una rata mutada a base d'esteroides. Aquest fet no va agradar a les ONG animalistes. De fet, cada tarda desenes d'activistes s'encadenaven a l'exterior de la Cova per protestar contra el captiveri de la bèstia anabolitzada. Però al matí no quedava gaire rastre dels animalistes i el rat seguia engreixant-se.
 
L'altre motiu pel qual es va suplantar la llegenda de Sant Jordi queda palès en el darrer fragment del relat: «La sang blava va brollar a raig fet fins a inundar la cova, fluir com un riu pels carrers i tenyir-los de color blau. Avui Manresa ret homenatge a aquesta èpica llegenda de revolució social amb extenses zones blaves que omplen de joia els seus carrers».



Participació