Inauguració del baixador dels Ferrocarrils Catalans (1971)

per Mireia Vila, 14 de maig de 2018 a les 12:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El 9 de juny de 1971 s’inaugurava el baixador dels Ferrocarrils Catalans en substitució del que hi havia a la prolongació de Guimerà. El nou "apeadero" va ser construït per l’Ajuntament amb la finalitat de suprimir el pas a nivell existent en aquell indret. 
Foto: Antoni Quintana

Després que l’any 1965 es desmantellés el tram fins a l’estació de Manresa-Riu, el baixador de Guimerà havia esdevingut el final de trajecte de les línies Barcelona-Manresa i Guardiola-Manresa. El 1969, continuant amb la tendència d’eliminar barreres i facilitar la mobilitat urbana, el consistori va pactar amb Ferrocarrils Catalans la supressió de l’antic baixador. A canvi, les arques municipals assumien els gairebé 6 milions de pessetes que costava la construcció d’unes noves instal·lacions amb accés des del carrer de Sant Josep. En compliment de l’acord, l’octubre d’aquell any la companyia va eliminar el servei fins al carrer de Guimerà. L’Ajuntament s’havia compromès a tenir enllestida la nova terminal el 14 de novembre de 1969, però l’entrega es va demorar més d’un any i mig. Durant aquest temps, la restricció del servei va generar pèrdues a l’empresa i també inconvenients als viatgers, que per agafar el tren s’havien de desplaçar fins a l’estació de Manresa-Alta.

Finalment, el baixador va entrar en funcionament el dimecres 9 de juny de 1971, a les 15:10 hores, moment en què en va sortir el primer tren. El comboi inaugural, encapçalat per una locomotora dièsel especialment elegida per a l’ocasió, havia sortit de Barcelona a les 12:15 amb els responsables de la companyia i de la "Jefatura de Transportes" a bord. A l’estació de Manresa-Alta, se’ls van sumar els representants de l’Ajuntament i les entitats locals per acabar de fer el recorregut fins a les noves instal·lacions, acompanyats del personal ferroviari (foto). Després de visitar-les i descobrir la placa inaugural, es va fer un aperitiu. Del nou baixador en sortien 10 trens diaris cap a Barcelona i n’arribaven 9 (diumenges). El 1971 la línia estava electrificada fins a Monistrol i es projectava prolongar l’alimentació elèctrica fins a Manresa. Aleshores ja s’havia anunciat la creació d’un baixador soterrat a Viladordis, tot i que encara tardaria anys a fer-se efectiu. La línia Manresa-Guardiola comptava diàriament amb un tren d’anada i un de tornada, i es clausuraria només dos anys més tard.



Participació