Ferran Climent Costa / Josep M. Mata-Perelló (Geoparc de la Catalunya Central) | Actualitzat el 18/02/2018

La cinglera del Capelló

INDRETS. Es localitza a l’extrem oriental del poble, per sobre del riu Anoia. En trobar-se aquest lloc molt enlairat sobre el riu, constitueix un privilegiat mirador i sovint se’l coneix com a "Balcó de Capellades" o "Miranda de Capellades". 


A una alçada d’uns 60 metres sobre el riu, aproximadament, aquesta cinglera es troba situada sobre un indret geològicament molt important, sobre uns materials molt recents, de l’Holocè, que correspon a l’època geològica actual (tot i que els darrers anys se l’hi ha separat un període anomenat Antropocè, que correspon segons mols autors als darrers 200 anys). Tot i així, les roques que formen la cinglera del Capelló, son de l’Holocè Inferior i se’ls pot atribuir una edat màxima d’uns 100.000 anys, aproximadament. Es tracta, doncs, del lloc més jove dels que hem tractat en aquesta sèrie.
 
Aquests materials recents s’han estat originant com a conseqüència d’unes fonts i circulacions d’aigües, enriquides de bicarbonat càlcic, en circular entre materials carbonatats triàsics propers (d’uns 200 milions d’anys). Així, en arribar a la superfície, aquestes aigües subterrànies han després l’anhídrid carbònic i han dipositat el carbonat de calci, el qual ha donat lloc al travertí, una roca esponjosa que ha crescut entre els vegetals que hi havia entorn de les nombroses fonts. Aquests materials han crescut sobre un substrat geològic més antic, sobre les llicorelles de l’Ordovicià, d’uns 480 milions d’anys d’antiguitat, pel tram curt. Tot això en una zona d’una gran complexitat estructural, ja que aquestes roques més antigues encavalquen a les carbonatades. Precisament, el riu Anoia aprofita aquest encavalcament per discórrer per l’anomenat estret de Capellades, a llevant del qual hi ha aquestes roques antigues i a ponent els travertins enlairats sobre aquestes, que aquí encavalquen als materials triàsics, una mica més al Nord. Sota de la miranda hi ha l’important Abric Romaní, un dels més importants jaciments arqueològics, del qual parlarem en una altra ocasió. 
 
Nom del paratge: La cinglera del Capelló.
Situació: Aquest indret es troba a l’extrem oriental de Capellades, proper a Vallbona d’Anoia i a la Pobla de Claramunt. S’hi accedeix per la Ronda de Capelló.
Situació geològica: Situat sobre l’extrem septentrional de la Serralada Prelitoral Catalana  en un lloc molt proper a la Depressió Geològica de l’Ebre, que es troba uns 5 km més cap al Nord. En aquest indret hi ha una extraordinària complexitat tectònica, ja que els materials de l’Ordovicià encavalquen als del Triàsic.
Importància geològica: Sobre aquesta estructura complexa s’han dipositat unes roques carbonatades, per sobre de les llicorelles de l’Ordovicià.
Materials geològics: Els materials que es troben sota de la cinglera són d’edat molt recent, concretament de l’Holocè.
Edat de formació: Aquestes roques pertanyen a l’Holocè Inferior, amb una edat màxima d’uns 100.000 anys. Són lleugerament més joves que les que apareixen per indrets propers com a Carme, l’Espluga o a la Torre de Claramunt, relacionades amb un mateix complex hídric.
Curiositats: Sota de la cinglera hi ha l’Abric Romaní, un dels jaciments més importants de Catalunya. 
 

Navega per les etiquetes

INDRETScingleraCapellades

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.