Adam Majó | Actualitzat el 28/06/2012

L’etern debat de les botigues i els cotxes

Si us serveix de consol, el debat sobre com potenciar, o reviscolar, el comerç als nuclis antics de les ciutats que tenen nucli antic no és nou, ni fàcil, ni exclusiu de Manresa, sinó que sorgeix al llarg del segle XX quan el centre es desplaça cap als nous eixamples, l’automòbil particular es generalitza i apareixen, als afores, les grans superfícies comercials. En aquest sentit, la creació d’illes de vianants, és a dir, l’intent d’impedir de forma més o menys dràstica l’excés de vehicles a una trama urbana que no està pensada ni preparada per encabir-los, no és l’origen del problema sinó un intent, que en alguns llocs ha funcionat i en d’altres no tant, de posar remei a un problema preexistent. Dit d’una altra manera, el mercat de les pageses que antigament (fa només cinquanta anys) s’estenien per la plaça Major, el Carme, Infants, la Muralla, la Plana i la Placeta Calzina (Gispert) comença a anar de baixa molt abans que es comencés a parlar de treure’n els cotxes. A la plaça Major i al carrer Sobrerroca el tancament i decadència de botigues “de tota la vida” s’inicia, recordem-ho, quan aparcar davant de l’Ajuntament o a la Caserna (Milcentenari) era possible i gratis. I a la plaça Gispert, en sóc testimoni, mentre encara s’hi podia entrar i aparcar, van tancar dues botigues de roba, una peixateria, una carnisseria, dos bars, una sabateria, una botiga d’electricitat i encara dues o tres més.

És cert que la progressiva implantació de l’illa de vianants no ha estat el revulsiu, o el salvavides, que alguns havien pronosticat, però també ho és que el lentíssim ritme amb què s’ha produït (portem trenta anys parlant-ne i encara estem a mitges) ha creat una situació ambigua que no beneficia ningú. També fou un error pensar que el problema era sobretot de manca d’aparcament, i que invertint milions d’euros (públics!) en aparcaments que acaben sent caríssims solucionaríem el problema.

De fet, ens equivoquem (crec) pensant que el problema és de mobilitat, d’accés, quan és una qüestió d’oferta, de centralitat i de proximitat. Les botigues del barri no poden competir amb les grans franquícies i cadenes repartides per la ciutat, ocupant locals molt més grans del que el centre històric pot oferir; alhora, el centre real de Manresa (una ciutat excèntrica i d’orografia complicada) fa molts anys que va sortir fora muralles i segueix pujant Passeig amunt; i, per últim, el nucli antic de la ciutat és la zona on hi ha més habitatges buits (sense famílies que comprin res) per culpa de l’incivisme (aquest sí) d’uns quants propietaris immobiliaris.

Amb aquest panorama, potser hem d’admetre d’una vegada que el barri antic (excepte, si tot va bé, el rectangle Born-Om-Nou) no tornarà a ser mai més el pol comercial de la ciutat que havia estat. Potser haurem d’optar perquè sigui un centre administratiu (amb gent que hi ve a treballar, i a esmorzar!), un pol d’atracció turística (es pot fer), un espai de lleure i cultura (hostaleria inclosa) i un bon lloc per viure-hi (i per comprar-hi el pa i el diari). No és poc.


Navega per les etiquetes

comerç botigues

COMENTARIS

Així, tanquem portes?
Jaume, 10/07/2012, 10:11

Així tanquem portes els comerciants que cada dia obrim al barri antic? Podríem tancar i posar-hi més comerços xinesos, magrebis i deixar els locals buits perquè s'hi posin els okupes, ja que per la famosa illa de vianants que molts feu esment, són la gent que hi passa. Al mig de la plaça, una mesquita, i a cada tres portals un bar amb birres a 50 centims. No sóc racista, encara que els comentaris ho semblin i els que em coneixen ho saben, però ja estem cansats de què sempre s'opini sense que ningú ens pregunti i quan proposem (gent de totes les ideologies i manresans de sempre) propostes, no se'ns escolti per ves a saber quins motius. Manresa no és una ciutat plana i nosaltres estem al final d'una costa. La gent aparca a la vall i li fa mandra pujar a la muntanya. Amb tot el meu respecte, rep una abraçada i si vols coneixe'ns de prop, pots parlar amb qualsevol botiguer del nostre barri, potser així ens entendràs millor.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Adam Majó@adammajo Manresà des de l'any 1968. Flamero des del 1970. Militant de l'esquerra independentista des del 1986. Cambrer des del 1991. Veí del barri vell des del 1993. Jugador de rugby des del 1995. Opinaire des del 2001. Regidor de l'Ajuntament des del 2004. Llicenciat en Filologia Alemanya des del 2011. I treballador de la bicicleta també des del 2011.
Altres articles d'aquest autor
Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.