Les propostes culturals de febrer

per El Pou, 16 de febrer de 2018 a les 11:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PROPOSTES d'art, cinema i música per gaudir de la Llum.
ART
Art amb Llum

Maria Camp

El proper 20 de febrer arribem a la quarta edició de l’itinerari d’art efímer "Jardins de Llum", una iniciativa de la Taula d’Arts Visuals de la Catalunya Central, l’Associació Misteriosa Llum i l’Ajuntament de Manresa que omple part del centre històric de Manresa amb instal·lacions artístiques que tenen la llum i l’aigua com a referents. Un recorregut al llarg del qual trobarem els projectes d’artistes convidats, d’artistes seleccionats per convocatòria oberta i les estructures creades amb la participació de diverses entitats i col·lectius de la ciutat. I en aquesta ocasió, amb motiu de Manresa Capital de la Cultura Catalana 2018, trobarem una prèvia de "Jardins de Llum" el cap de setmana anterior. Es tracta del festival Ponts de Llum, que els dies 17 i 18 de febrer al carrer de Sobrerroca i a l’Anònima ens oferirà propostes d’art que també juguen amb la llum –de les quals algunes perduraran fins al dia 20 per enllaçar els dos festivals–, amb "performances" i concerts.


 
CINEMA
Estiu 1993
Laura Vidal

Sense ser-ne gaire conscient la Frida s’acaba de quedar orfe, un munt de gent ha envaït casa seva, han empaquetat les seves coses i se l’han endut. Ara té un nou pare, una nova mare i una nova germana als quals pràcticament no coneix: la seva vida ha de recomençar amb els seus tiets en una masia. La directora debutant Carla Simón reescriu la seva pròpia història i fa de la Frida el seu "alter ego", la nena que als 6 anys ha d’iniciar un nou camí quan a penes havia començat a fer l’anterior. La pel·lícula és un viatge per les emocions de tota la família, les coses que es diuen i les que es callen, la descoberta i la reconciliació a través dels ulls de la Laia Artigas, la protagonista, que juntament amb la seva "cosina" a la ficció ens regalen alguns dels grans moments de la cinta. El gran Hitchcock recomanava no treballar mai amb nens, però fent-li cas omís un dels grans encerts de Simón va ser trobar aquestes petites actrius fetes de pura veritat i ben acompanyar-les per Bruna Cusí i David Verdaguer, els nous pares que, enfrontant-se al dol, han de construir una nova família. "Estiu 1993" s’ha alçat com a triomfadora dels premis Gaudí i en part dels Goya, i és que no n’hi ha per menys. Que una història que podria ser de tot menys alegre es plantegi i s’acabi convertint en un retrat senzill, intimista. però sobretot esperançador sobre la mort i la vida. mereix un gran respecte. 
 

 
MÚSICA
Un Kursaal per triar i remenar
Marc Vilanova
 
Aquest mes ens centrarem en la programació que ens proposa el teatre Kursaal. Començarem amb la proposta de Joana Gomila, que visita la capital del Bages amb l’espectacle "Folk Souvenir". Acompanyada de músics de prestigi com l’avinyonenc Santi Careta, ens presentarà un repertori basat en el cançoner popular mallorquí des d’un angle actual, fresc i innovador (teatre Kursaal, dissabte, 17 de febrer, 19 h). I per als amants dels repertoris clàssics fusionats amb músiques més llunyanes, gaudirem de la visita de Berta Sala en format quartet i una aposta pels ja coneguts estàndards de jazz, però mesclats amb música brasilera. Un plantejament que sens dubte pot atraure l’audiència tant de la música tradicional com de la música més ètnica (teatre Kursaal, diumenge, 25 de febrer, 12 h). I com a plat fort final, cal guardar-nos el primer dia de març per assistir a la presentació del tercer disc de Puput. "Purga", un nou treball i un nou pas endavant per la banda manresana, en plena trajectòria ascendent. Els Puput han aconseguit portar la seva proposta de pop preciosista fins al pròxim festival Primavera Sound i busquen fer-se un forat entre els grans noms de l’escena alternativa actual (teatre Kursaal, dijous, 1 de març, 21 h).



Participació