Bateig dels carrers Pau Claris i Abat Oliba (1956)

per Mireia Vila, 20 de febrer de 2018 a les 10:18 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de febrer de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El diumenge 15 de juliol de 1956 es va donar nom als carrers "1aCenturia Catalana de la FET y de las JONS Virgen de Montserrat” i “Héroes manresanos de Espinosa de los Monteros”, corresponents als actuals pau Claris i Abat Oliva, vora la carretera de Santpedor. Feia alguns anys que aquella zona estava poblada, però els dos carrers encara s’anomenaven “257” i “259”, els números que tenien al plànol municipal. 
Foto: Arxiu Comarcal de Manresa

La primera “Centuria Catalana de la FET y de las JONS Virgen de Montserrat” havia estat creada l’agost del 1936 a Burgos, aleshores capital dels nacionals. Comandada pel capità Martín Busutil, va ser la primera companyia integrada per evadits del territori fidel a la República, en aquest cas catalans. Estava inicialment formada per 118 efectius, dels quals 4 eren manresans. La “1a Centuria” es va distingir en diverses accions a la comarca de Las Merindades (Burgos), al sud de la Serralada Cantàbrica. Durant els primers mesos de guerra, el front del nord va quedar estabilitzat en aquella zona, que no obstant va ser objecte d’alguns atacs republicans fracassats. L’octubre de 1936 la companyia va protagonitzar el seu baptisme de foc, va repel·lir una ofensiva a la zona de Montija i va conquerir el poble de Montecillo. Però la seva principal gesta va ser en la batalla d’Espinosa de los Monteros, entre el 8 de novembre i el 6 de desembre del mateix any. En el combat final, i després de moltes baixes, els supervivents catalans replegats a la plaça militar del “Caballo” van disparar fins a exhaurir la munició, bo i donant pas a una càrrega de baioneta que va ser definitiva per assolir la victòria. Un dels manresans morts a Espinosa va ser Leonci Soler de Puig, nét del polític Leonci Soler i March. 
 
El bateig dels carrers es va fer amb motiu del 20è aniversari del "Alzamiento Nacional". Va començar amb la recepció de les autoritats a l’Ajuntament, seguida d’una missa a la Seu en sufragi de les ànimes dels caiguts. A continuació, la comitiva es va desplaçar a la zona. La foto mostra el cadafal amb les autoritats, entre les quals s’identifiquen el comandant local de la Guàrdia Civil, Clemente Antuña (amb tricorni), el conseller provincial del "Movimiento" i ex-membre de la “1aCenturia” Lluís de Queralt (pronunciant el discurs inaugural), l’alcalde Joan Prat Pons (al centre) i el comandant militar de Manresa, José de Arjona (amb vestimenta militar). Al peu de la tribuna, d’esquerra a dreta, tres falangistes sostenen els respectius banderins de la "Divisón Azul, Ex-combatientes" i "Centuria Martín Busutil", nom amb què també era coneguda la companyia homenatjada.



Participació