Edifici del carrer Saclosa, 31

per Lluís Virós, 1 de desembre de 2017 a les 10:41 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. El catàleg de patrimoni de les ciutats recull els edificis que han resistit el pas del temps des del punt de vista estètic. Per això, ens vam fixar com a límit temporal els anys setanta, quan destacava a Manresa l’arquitecte Josep Maria Esquius amb edificis com aquest, que resol la cantonada entre la plaça Catalunya i el carrer Saclosa, en estil brutalista construït el 1968.
Foto: Francesc Rubí

Es tracta d’un bloc de planta baixa, entresòl i cinc pisos entre mitgeres, amb una planta que s'adapta al gir del carrer en les plantes baixa i entresòl, mentre que en les altres plantes la forma queda condicionada per la distribució interior a través de formes en angle recte. En la composició de les façanes s’hi pot veure una alternança entre un eix vertical forçat per les obertures i panys de paret massissos, uns amb parament d’obra de maó vista i altres de rajoleta blanca ceràmica, i un eix horitzontal marcat pels forjats que es veuen en la façana. L'edifici està cobert per un terrat envoltat d’una barana metàl·lica correguda igual com la dels balcons.
 
Aquesta zona de Manresa va créixer a la segona meitat del segle XX perquè estava aïllada del centre per la via del tren de via estreta que unia les estacions de Manresa-Alta amb la de Manresa-Riu. Fins llavors havia estat una zona més industrial.
 
El catàleg de Manresa protegeix la façana principal, la seva composició, el tractament de les obertures, la composició de planta baixa, balcons i elements de serralleria, així com els acabats. L'edifici es protegeix per la seva tipologia i com a element configurador de la trama urbana de la zona. Concretament, resol una cantonada amb l'ús de volums i colors del mur que li donen un tractament particular que ha esdevingut un referent de l'arquitectura contemporània a la ciutat. 



Participació