Lluís Virós | Actualitzat el 01/12/2017

Edifici del carrer Saclosa, 31

PATRIMONI CIUTADÀ. El catàleg de patrimoni de les ciutats recull els edificis que han resistit el pas del temps des del punt de vista estètic. Per això, ens vam fixar com a límit temporal els anys setanta, quan destacava a Manresa l’arquitecte Josep Maria Esquius amb edificis com aquest, que resol la cantonada entre la plaça Catalunya i el carrer Saclosa, en estil brutalista construït el 1968.
Foto: Francesc Rubí

Es tracta d’un bloc de planta baixa, entresòl i cinc pisos entre mitgeres, amb una planta que s'adapta al gir del carrer en les plantes baixa i entresòl, mentre que en les altres plantes la forma queda condicionada per la distribució interior a través de formes en angle recte. En la composició de les façanes s’hi pot veure una alternança entre un eix vertical forçat per les obertures i panys de paret massissos, uns amb parament d’obra de maó vista i altres de rajoleta blanca ceràmica, i un eix horitzontal marcat pels forjats que es veuen en la façana. L'edifici està cobert per un terrat envoltat d’una barana metàl·lica correguda igual com la dels balcons.
 
Aquesta zona de Manresa va créixer a la segona meitat del segle XX perquè estava aïllada del centre per la via del tren de via estreta que unia les estacions de Manresa-Alta amb la de Manresa-Riu. Fins llavors havia estat una zona més industrial.
 
El catàleg de Manresa protegeix la façana principal, la seva composició, el tractament de les obertures, la composició de planta baixa, balcons i elements de serralleria, així com els acabats. L'edifici es protegeix per la seva tipologia i com a element configurador de la trama urbana de la zona. Concretament, resol una cantonada amb l'ús de volums i colors del mur que li donen un tractament particular que ha esdevingut un referent de l'arquitectura contemporània a la ciutat. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Associació Cultural El Pou De La Gallina | NIF: G-58376682 | Carrer Sobrerroca 26, 1r 1a | Apartat de Correus 1 - Manresa | Tlf/Fax: 93 872 50 18 | elpou@elpou.cat | Condicions d'ús
Ús de cookies
Utilitzem galetes pròpies i de tercers per mesurar i gestionar les visites a la web, com també per recordar els usuaris que hi accedeixen. Si accepta la seva instal·lació, considerem que accepta el seu ús. Per canviar-ne la configuració o obtenir informació sobre la nostra política de galetes premi aquí.