Casa Torras Vigué

per Lluís Virós, 3 de novembre de 2017 a les 10:02 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 3 de novembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
PATRIMONI CIUTADÀ. El carrer de Sant Miquel és un dels més deteriorats de la ciutat, com recollia un reportatge d’El Pou de la gallina de fa uns mesos, però havia format part del centre econòmic i social, amb edificis senyorials com aquest del passatge que forma el carrer de sant Miquel, just davant del de la Sabateria. És una casa d'estil eclèctic perquè es va construir el 1871 en estil historicista i s'hi va fer una reforma modernista a càrrec d'Ignasi Oms i Ponsa, al principi del segle XX.


Es tracta d’una casa d'habitatges entre mitgeres amb planta baixa i cinc pisos. La  planta és irregular i la coberta és en forma de terrat. La façana en conjunt és força equilibrada, està ordenada simètricament amb una verticalitat marcada pels tres eixos d’obertures que corresponen als tres portals de planta baixa. Des del primer pis fins al quart, les obertures són portes balconeres. Els pisos es jerarquitzen ja que cada pis és més baix a mesura que pugem i pel diferent tractament dels balcons: en la primera planta el balcó és corregut entre les tres portes i de la segona a la quarta hi ha balcons petits als costats mentre que al mig hi ha barana sense balcó. A la quarta planta hi ha tres dobles finestres d’estil historicista neoromànic. En la façana també destaquen elements decoratius d’estil historicista eclèctic com el parament de carreus simulats, les mènsules sota els balcons i la gran cornisa i línies d'imposta a cada pis. A la planta noble es conserven pintures originals als murs. La finca es va restaurar els anys setanta i recentment ha estat adquirida i s’està tornant a rehabilitar.
 
El catàleg de Manresa protegeix el volum, l’aspecte exterior de l’edifici pel seu valor artístic, estilístic i històric. La casa és una mostra important d'arquitectura eclèctica del centre de la ciutat on hi ha edificis d'una certa categoria promoguts per la burgesia.



Participació