Primer fascicle

per Jofre Fité, 22 d'abril de 2012 a les 21:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 d'abril de 2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
HISTÒRIA MANRESANA. M'he proposat redactar, per fascicles, una Història de Manresa. Sense cap mena de pretensió més enllà de fer-la arribar a tanta gent com pugui i de la manera més entenedora possible. Us convido que m'hi acompanyeu, i que em feu arribar els vostres comentaris sobre quins temes us agradaria que tractés, que suggereixin com millorar els articles o esmenin les errades que hagi comès. El viatge que farem serà llarg: la nostra ciutat té mil anys pel cap baix...Per què pot ser interessant?
Us animo que conegueu la història de la nostra ciutat, per un parell de motius. La primera: «L'estudi de la història ens ajuda a comprendre el present». És un tòpic que pot semblar buit de significat, així que tractaré d'explicar i concretar a través dels diferents articles què carai volem dir amb això. Per què la ciutat es diu Manresa? Qui foren Manuel Oms i de Prat, sant Ignasi, Pius Font i Quer, Guillem Catà o Lluís de Peguera, que han donat nom a alguns dels nostres col·legis i instituts? Per què el Passeig té nom de rei? Per què el traçat urbanístic de Manresa és així? Per què té aquesta composició social i no una altra? Per què hi ha fabriques velles arreu de la ciutat? O la pregunta més elemental: per què hi ha una ciutat just aquí i no en un altre lloc? Per donar qualsevol explicació sobre per què la ciutat és com és, cal recórrer al passat. Ja sigui a un passat recent o a la prehistòria. La segona raó és que la història local, ni que sigui explicada a través de curiositats, és una molt bona manera d'aproximar-se als processos més amplis de la història de Catalunya. És per això que alguns dels articles tindran una introducció o conclusió sobre el context català o europeu de l'època.


El que s'ha escrit
La biografia de Manresa és desigual. No sabem quasi res de la prehistòria. Sobre el període medieval i modern ja hi ha algunes coses més. I, en canvi, del 1800 en endavant hi ha quantitat de llibres sobre la Guerra del Francès, la Restauració, la Guerra Civil, el Franquisme, la Transició... un munt d'informació interessant. Intentaré dedicar una atenció proporcional a la llargada de cada període, excepte amb la part de prehistòria/història antiga, d'on tenim massa poca documentació. A més, la bibliografia sobre aquesta època no està gaire actualitzada: depenem de llibres o articles de fa 15, 20 o 30 anys, i això en prehistòria és molt perquè les teories canvien molt ràpidament. En un repàs ràpid a dues llibreries i una biblioteca prou conegudes de la ciutat hi vaig trobar resultats desiguals: a la primera llibreria, simplement no hi vaig trobar cap llibre d'història de Manresa. A la segona, alguna de caràcter molt general com Manresa. Una història per conèixer, de Francesc Comas (aquest us el recomano), i alguna monografia. A la biblioteca del Casino sí que hi vaig trobar força més llibres. Diria que quasi tot el que hi ha escrit sobre història ho trobareu allà. A nivell virtual hi tenim el web de l'Associació Memòria i Història de Manresa (www.memoria.cat) i el bloc Històries Manresanes (http://historiesmanresanes.blogspot.com) del jove historiador Jordi Bonvehí, que retrata episodis concrets de la nostra història amb rigor i detall.

Manresa
La ciutat que tenim és el producte de les decisions de milers (desenes, centenars de milers) de persones que ens han precedit, hi haguessin viscut tota la vida o no hi haguessin posat mai un peu. Us animo a conèixer aquestes persones, llurs condicionants i motivacions. A retrobar-nos amb el nostre passat, sense idealitzar-lo per com ens agradaria que fos; sinó tan proper a la realitat com les investigacions ho permetin. Començarem explicant algunes cosetes sobre la prehistòria de la ciutat. Ens ho passarem bé.

 



Participació