Plataforma Festa Major

per El Pou, 15 de setembre de 2017 a les 10:42 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.


A l'estiu Manresa es converteix en una ciutat desèrtica. Els manresans aprofiten les vacances per anar a suar en algun altre indret on faci menys calor o on hi hagi activitats per pal·liar-la. Quedar-se a Manresa a l'agost equival a adquirir la superhabilitat d'enganxar-se a qualsevol material o superfície gràcies a diverses capes de suor. No és fins al començament de la Festa Major que la quietud desapareix i els carrers i places es tornen a repoblar. Però amb la celebració dels 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa, la ciutat va experimentar un boom turístic inimaginable. És per aquest motiu que la Festa Major, a partir de l'any 2022, tenia un gran repte: vetllar per la convivència entre els manresans diürns, els habitants nocturns, el turistes que venen motivats per Sant Ignasi –exercicis espirituals i pregàries– i els visitants festaires –alcohol i el que s'ofereixi. 
 
El consistori va decidir augmentar la superfície de la ciutat en vertical per tal de poder-hi dur a terme les activitats festives i sorolloses sense que aquestes molestessin els veïns. Així es va inaugurar la Plataforma Festa Major, el terrat de la ciutat inspirat en el pragmatisme dels sanitaris portàtils i en el disseny d'un embut que oferia l'espai suficient per celebrar-hi, almenys, els concerts de la Festa Major i els de l'Alternativa simultàniament. D'aquesta manera, la ciutat guanyava un espai polivalent que es trobava al centre i a la vegada als afores/altures, un espai des d'on es poden observar les millors vistes de Manresa i que ja és una icona del patrimoni.
 
Per accedir a la part superior de la plataforma s'agafen uns ascensors de gran capacitat que funcionen parcialment amb energia hidràulica obtinguda a través dels fluids que es recullen de la part superior i que baixen per l'embut fins a la turbina hidràulica. Quins fluids? Bé, l'Ajuntament va trobar la tecla per transformar un problema en un recurs. Tothom sap que durant la Festa Major hi ha gent amb la tendència a orinar a la via pública encara que hi hagi més sanitaris portàtils que persones a la plaça. Doncs bé, el terra de la Plataforma FM és una reixeta per on s'escolen tots els líquids que cauen per un motiu o altre. Aquest mecanisme permet regular de manera intel·ligent l'hora que s'acaba la música, ja que la turbina hidràulica deixa de generar energia quan la plataforma es buida i/o quan la gent deixa de consumir. Si la festa s'acaba lamentablement a les tres de la matinada, és per clam popular i no pas per queixes veïnals. Segons el responsable de Festes de l'Ajuntament, aquest sistema «és el cercle virtuós de la festa, motivem la gent a seguir consumint a les nostres barres si volen que la música segueixi». D'altra banda, la infraestructura està patrocinada per la coneguda empresa bagenca de sanitaris portàtils Ciència Micció, que permet al consistori tenir pressupost per contractar grups de música més enllà dels veïns del 3r 1a.



Participació