La llum de la cultura

per Laura Serrat, 7 de setembre de 2017 a les 10:21 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de setembre de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
INSTANT / INSTANTÀNIES. Una ciutat conté petits raconets, carrers, places on passen milers d’històries. En una plaça, cada element urbà pot esdevenir un univers de records per a una persona. El fanal del centre de la plaça de Gispert és el paisatge que molts manresans observen en despertar-se. 
El dia 18 de juny es va cloure la Festa de la Primavera a la Gispert, una iniciativa per donar vida a la plaça oferint activitats culturals durant tres mesos. La banda bagenca Efedefunk va tancar la festa amb un concert que va omplir la plaça d’amics prenent cervesa, nens corrent amb patinet i gent gran que hi ha viscut des de sempre. El fanal lluïa enmig de la gent. El cel es va anar enfosquint, però el fanal aquella nit tampoc no s’encendria. 
 
Fa gairebé un any els veïns de la Gispert es van trobar senyals de trànsit, tanques i taques d’oli escampats per la plaça. Els actes incívics que se succeïen embrutaven l’espai i allunyaven la gent. Fèlix Fargas, un dels propietaris del bar l’Havana, va explicar que hi va haver una època que alguns s’asseien als bancs i s’emborratxaven. “En aquest barri hi ha molta gent nouvinguda, però no és una qüestió de procedència sinó de civisme”, va manifestar Maribel Arribas veïna del barri i impulsora de la transformació. 
 
La música de la banda ressonava pels set carrers que conflueixen a la plaça. El Joan i el Ramon, dos membres del grup de música, van expressar que no poden viure de la música, però que gaudir-ne és la recompensa. De fet, aquella tarda molts veïns mostraven satisfacció davant d’una plaça alegre i acollidora. Però al darrere hi ha un esforç. Arribas va explicar que es va decidir crear una associació de veïns i comerciants per donar vida al barri i reduir els actes incívics, a través d’activitats. “Els impulsors per transformar la plaça han tingut molta feina i totes les actuacions s’han fet de forma voluntària”, va expressar Liliana Navarrete, veïna i cantant d’Efedefunk. “Darrere la barra hem estat lluitant contra els actes incívics i el masclisme, ja que fer de cambrer no només es tracta de servir cerveses”, va manifestar Fargas. La cantant de la banda va alertar que aquest estiu no es faran activitats al barri i s’ha de veure què passarà. 
 
La llum del capvespre queia damunt l’asfalt i els nens empaitaven una pilota i feien seus els carrers. La Liliana cantava alt i algunes famílies es recolzaven al peu de la farola i escoltaven el concert. Alguns seien sols en una terrassa prenent una copa de vi. “Aquesta és una plaça de poble, tancada als cotxes i al soroll. Cada dia m’assec en una terrassa i agafo un llibre i una cervesa i puc passar-hi hores”, va explicar Joan Álvarez. Ell mateix va expressar que a la resta de la ciutat s’està perdent la vida en comunitat i que la cultura ha de sortir al carrer, ja que, si no, no tothom la té a l’abast. “La foscor marxa si hi poses llum, i la cultura és llum”, va afirmar la cantant de la banda. 
 
La plaça anava quedant fosca i el fanal no feia llum. L’Ajuntament ha assegurat als veïns que el fanal tornarà a resplendir. Una nena amb un vestit de flors i un home construïen amb cura un avió de paper. La nena va estirar el braç i el va fer volar. Però va veure que havia caigut allà mateix. El va tornar a enlairar i així consecutivament fins que va aconseguir que volés ben lluny. 
 
Foto: Francesc González (Instagram: @tupaker)



Participació