Carrossa manresana pel Dia de la Província (1956)

per El Pou, 16 d'agost de 2017 a les 09:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
CRÒNICA SOCIAL. El diumenge 22 d'abril de 1956 es va fer a Barcelona la primera edició del Dia de la Província, i Manresa hi va participar amb aquesta flamant carrossa. El muntatge, que va ser ideat pel manresà Anselm Corrons i finançat per l'Ajuntament, procurava no oblidar cap dels recursos i trets culturals més característics del Bages. Els integrants de la comparsa eren els membres de l'Esbart de Dansaires Manresans. 
 
Foto: Arxiu comarcal del Bages


La foto mostra alguns detalls de la carrossa, mentre circulava pel Passeig de Gràcia, rodejada d'espectadors, un guàrdia urbà i un mosso d'esquadra. A la proa, al voltant de dues majestuoses orles decoratives, dos joves, l'un vestit de miner i l'altre d'operari de la Pirelli, representaven les principals activitats productives. Els acompanyaven, fent al·lusió a l'agricultura, un grup de noies i nois vestits amb la típica indumentària catalana, que serien després els responsables d'entregar a la Diputació una mostra dels productes comarcals. Al centre de la plataforma, asseguda en el seu tron, hi havia la jove encarregada de representar la comarca, acompanyada d'una cort de dames d'honor. A la part posterior es van col·locar uns relleus que reproduïen les muntanyes de Montserrat, seguides d'un gran llibre que recordava els Exercicis Espirituals, en honor al quart centenari de la mort de Sant Ignasi, celebrat aquell mateix any. Finalment, tancava l'atapeïda escenografia una font monumental coronada per una llançadora daurada, d'on penjava una cascada de cintes simbolitzant la indústria de la cinteria. El vehicle va ser construït directament a Barcelona, ja que no es podia traslladar per carretera (feia 11 metres de llarg i 3 d'ample, sense comptar la filera de 6 cavalls que l'arrossegaven). Igualment, va ser impossible portar-la a Manresa un cop finalitzada la celebració, cosa que va provocar comentaris crítics per part de molts ciutadans que no havien pogut baixar a Barcelona a veure la desfilada.
 
El Dia de la Província va ser instaurat per primer cop aquell any, segons els responsables "para rendir un homenaje de solidaridad a la Diputación Provincial". Era una manera de canalitzar l'expressió del sentiment de pertinença local, amb tot el cerimonial i pompa característics del franquisme. Les ciutats que eren cap de partit judicial hi estaven convidades a concursar amb una comparsa representativa de la riquesa comarcal. A més de la competició de carrosses, també es feia un concurs de relats d'anècdotes de la vida municipal i un altre de pregoners. L'any següent la celebració va fer-se a Manresa, i els manresans ja no es van poder queixar de no tenir l'oportunitat d'admirar la seva carrossa.



Participació